BiH daje 30 miliona za Microsoft licence

21.12.2022. - Društvo

Trogodišnje iznajmljivanje Microsoft licenci Bosna i Hercegovina platiće skoro 30 miliona KM sa PDV-om, odnosno 4,8 miliona KM više nego što je prvobitno planirano, saznaje CAPITAL.

 

institucije bih daju milione KM za iznajmljivanje microsoft licenci

 

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH dodijelilo je ugovor konzorcijumu koje čine sarajevske firme „Comtrade System Integration“ i „SYS Company“ te „Teamwork“ iz Mostara.

Ova nabavka pokrenuta je još krajem aprila i prema procjeni ministarstva njena vrijednost bila je 24,9 miliona KM sa PDV-om.

Međutim, Kancelarija za razmatranje žalbi je, nakon žalbe, postupak poništila.

Ministarstvo zatim polovinom spetembra raspisuje novi tender i povećava cijenu za dva miliona, na 26,9 miliona KM.

Tender je okončan prije nekoliko dana tako što je ugovor dodijeljen pomenutim firmama, ali je cijena još jednom premašila procijenjenu.

Tako će tročlani konzorcijum za iznajmljivanje licenci iz budžeta institucija BiH u naredne tri godine dobiti 29,7 miliona KM.

Zanimljivo je da su tendersku dokumentaciju preuzele čak 32 firme, a da je samo jedan konzorcijum dostavio ponudu.

„S obzirom na to da je ponuđena cijena konzorcijuma koji čine firme ’Comtrade System Integration’, ’SYS Company’ i ’Teamwork’ prelazila visinu procijenjene vrijednosti nabavke, ugovorni organ je od Savjeta ministara dobio saglasnost da se odobre nedostajuća sredstva s ciljem okončanja postupka i realizacije nabavke u skladu sa zakonom“, navedeno je u obrazloženju odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Prethodni trogodišnji ugovor o iznamljivanju Microsoft licenci vrijedan 24,6 miliona KM sa PDV-om, Ministarstvo je potpisalo 2019. godine sa grupom firmi „Lanaco“, „Teamwork“ i „SYS Company“.

Savjet ministara BiH 2008. godine je donio odluku o saradnji sa korporacijom Microsoft. Cilj je bio „bоrba prоtiv kоrištеnjа ilеgаlnоg sоftverа“ u BiH.

Rezultati te borbe, kako je ranije pisao Žurnal, do sada su koštali institucije BiH više od 65 miliona KM, a ako se uzme u obzir i najnoviji trogodišnji ugovor ta cifra se približava 100 miliona KM.

 

 

izvor:CAPITAL/FOTO:Foto: Pixabay