Biće ovo jedna od gladnijih godina, poplave dižu cijene u Srpskoj

23.05.2023. - Društvo

Kiša koja je danima padala bez prestanka dovela je do izlivanja rijeka u mnogim krajevima Srpske, pa je pod vodom završio dobar dio oranica zasijanih žitaricama, kao i brojne parcele na kojima je zasađeno povrće.


Padavine su takođe prekinule proljetnu sjetvu, tako da kukuruz nije posijan do kraja, dok brojne povrtarske kulture još nisu rasađene, nego propadaju u plastenicima.

Dodatni problem je što je zbog kiše, koja je padala danima, odgođena primjena zaštitnih tretmana, pa žitaricama koje su opstale prijete i opasne biljne bolesti.

Manje žitarica i povrća
Sve navedeno ukazuje da ćemo se ove godine suočiti s daleko manjom proizvodnjom žitarica i povrća, a i što opstane biće daleko lošijeg kvaliteta nego u godinama s optimalnim vremenskim prilikama. To, opet, znači da treba da budemo spremni na više cijene ovih poljoprivrednih proizvoda, što znači da će i posljedice ovogodišnjih poplava građani debelo osjetiti na svojoj koži.

Kako kažu u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, vremenske prilike poljoprivrednicima već mjesec dana ne idu “na ruku”.

– Štete se ogledaju kako u nemogućnosti nastavka sjetve, tako i u činjenici da su mnogi zasijani usjevi završili pod vodom, pa žitarice ne mogu da rastu. Naime, pojedine parcele gdje je kukuruz već ponikao prekrila je voda, došlo je do bujanja korova, pa im prijeti gušenje. Jer, ako korijen bude 72 časa pod vodom, dolazi do odumiranja – objašnjava za Srpskainfo predsjednik ovog saveza Stojan Marinković.

Ugroženi kukuruz, suncokret i soja
Naglašava da je problem i to što se, zbog vode, u mnoge njive ne može ući, te da se ne zna kada će vremenske prilike dozvoliti da na njima bude posijan kukuruz.

– Nažalost, propušten optimalni rok sjetve ne može se nadoknaditi nikakvim agrotehničkim mjerama. Ljudi su, s druge strane, već kupili kasna sjemena, pa će ih ili morati mijenjati ranim sortama, što će podrazumijevati dodatne troškove, ili će ih zasijati, ali te kulture neće moći postići očekivani rodni potencijal. Pored kukuruza, ugroženi su i suncokret i soja – upozorava Marinković.

Dodaje da je pšenica u fazi cvjetanja, ali da voda ne dozvoljava ulazak u njive, kako bi se sproveo tretman zaštite klasa.

– A bez toga, sve druge sprovedene mjere su beskorisne, tako da će rod pšenice zasigurno biti manji i lošijeg kvaliteta. Naime, i kada se voda  povuče, treba i do sedam dana da se može ući u njive. Međutim, u tom roku prolazi faza cvjetanja, dolazi do infekcije i propasti. Činjenica je da su nam ovogodišnje poplave nanijele velike štete, što znači manjak domaćih žitarica, te lošiji kvalitet zrna koje opstane – poručuje Marinković.

Kasni sjetva
I povrtari ističu da su sve povrtarske kulture pretrpjele značajnu štetu, te da od rane proizvodnje, praktično, neće biti ništa.

– One koje su zasađene pod vodom su, a one koje nisu, biće kasno posijane što, takođe, nije dobro. Ono što nije rasađeno propada u plastenicima. Činjenica je da od rane proizvodnje nema ništa – ističe za Srpskainfo predsjednik Udruženja povrtara RS, Darko Ilić.

Prema njegovim riječima, paprika je trebalo da prispe za branje u naredmnih 10-15 dana, a ona još nije ni rasađena.

– Kupus je rasađen, ali je u lošem stanju jer nema sunca. Ostale kulture trebalo je da budu rasađene još prije mjesec dana, ali nisu. S druge strane, od onoga što je posađeno na otvorenom neće biti ništa. Povrće u plastenicima se nekako i drži, ali ako se što prije vrijeme ne popravi i ne bude sunca, i ono će propasti. Ovo je, nažalost, jedna jako loša godina, u kojoj će biti daleko manje domaćeg povrća – kaže Ilić.

Biljne bolesti
Iz resornog ministarstva saopštili su da nastavak proljetne sjetve na području prijedorske regije nije moguć ni za 15 dana, zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

– Na području ove regije sjetva je završena na oko 60 odsto planiranih površina, a situacija je različita od opštine do opštine. Kada su u pitanju strna žita, nakon prestanka padavina biće povećana mogućnost pojave biljnih bolesti. Nadamo se da će se usjevi kukuruza oporaviti nakon povlačenja vode, osim ako bujice nisu odnijele sjetveni sloj. Problem će biti i sa korovima, s obzirom na to da proizvođači, uglavnom, nisu stigli obaviti tretmane protiv korova. Problema imaju i povrtari, jer padavine i niske temperature dovode u pitanje i ovu proizvodnju – saopštili su iz MPŠV.

GRAĐANI ĆE BITI ŽELJNI DOMAĆEG VOĆA
Na velikoj muci su i voćari, kojima je posljednji talas obilnih padavina, odnosno drastično povećana vlaga, te temperature niže nego što je uobičajeno za ovo doba godine, zadali dodatni udarac. Iz Udruženja voćara Srpske upozoravaju da nema vrste koja nije pretrpjela značajnu štetu, zbog čega će građani biti željni domaćeg voća.

– Ova godina je izuzetno loša za voće, što se ogleda u niskim proljećnim temperaturama i puno vlage. Posljednji talas padavina samo je dokusurio ono što su loše vremenske prilike sa početka proljeća učinile – ističe za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Dragoja Dojčinović.

Dodaje da je posebno stradala trešnja, koja nije bila pod punim tretmanom zaštite.

– Ona je lijepo rodila, ali je zbog vlage popucala. Breskva je takođe u dosta lošem stanju, a značajno je stradala i sorta jabuke ajdared, koja je u našim voćnjacima ubjedljivo najzastupljenija. Upravo zbog velike vlage nije bilo oplodnje jabuke, tako da je gotovo nećemo imati. Šljiva je, isto tako, skoro u potpunosti stradala, kao i kruška. Kod polovine voćara u Srpskoj neće biti ništa voća – poručuje Dojčinović.

 

izvor:SrpskaInfo/FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER