Bankrotirao jedan od najvećih proizvođača kondoma u Evropi

06.07.2022.

Jedan od najvećih proizvođača kondoma, CPR GmbH, već je nekoliko dana u stečajnom postupku. Firma iz Sarstedta u Donjoj Saskoj proljetos je objavila kako se nalazi u finansijskim problemima.

Prema ranijim izvještajima, firma se našla pod pritiskom zbog deviznih problema i problema s naplatom u svom poslovanju u Rusiji nakon što je počeo rat u Ukrajini te zavladale sankcije. navodi Fenix magazin.

Firma CPR koja je izvozila u različite zemlje, objavila podatke prema kojima je od sredine 2020., proizvodila do 200 miliona kondoma godišnje. Od toga je samo oko 15 odsto ostalo u Njemačkoj, uključujući privatne robne marke od trgovaca. U Francuskoj je tokom pandemije virusa korona bila nestašica CPR-ovih kondoma, a prema riječima šefa CPR-a Mihaela Keselringa, to se takođe dogodilo u Njemačkoj na početku pandemije. Potražnja u online poslovanju stoga je u početku takođe porasla.

Keselring je potvrdio za Lebensmittel Zeitung (LZ), kako firma ne može nastaviti poslovanje. U skladu s tim, investitori koji su pogledali tvornicu u Sarstedtu nakon otvaranja stečaja nisu dali nikakve ponude za preuzimanje.

Prema informacijama iz LZ-a, oko 80 radnika  već je otpušteno. Međutim, kriza proizvođača počela je puno prije rata u Ukrajini. Već sredinom 2020. bilo je moguće spasiti se od prethodne nelikvidnosti. Sada je CPR-u došao kraj.

Podsjetimo, tCPR GmbH osnovana je 1987. godine i dugo vremena je slovila za najvećeg proizvođača kondoma u Evropi. Njene robne marke SICO i The Crazy Monkey Condoms korisnicima su nudile široku paletu različitih vrsta visokokvalitetnih kondoma Made in Germany od prirodnog gumenog lateksa. Firma je takođe proizvodila mašine i laboratorijsku opremu potrebnu za proizvodnju kondoma.

 

izvor:nezavisne/FOTO:Ilustracija