Autokozmetika i odjeća idu kao alva, ali ništa bez ćevapa

04.05.2023. - Društvo

Na pijaci “Arizona”, udaljenoj petnaestak kilometara od Brčkog, smještenoj na magistralnom putu Tuzla – Orašje, u selu Dubrave, formiranoj odmah nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, trgovinsku djelatnost trenutno obavlja oko 1.000 pravnih lica, različitog organizacionog oblika, bilo da je riječ o d.o.o. ili samostalnim preduzetnicima, potvrdio je za “Bijeljina.com” Ivica Santovac, direktor preduzeća “Santovac” koje i gazduje ovom pijacom, jednom od najvećih na Balkanu.

 Pijaca “Arizona” je nakon rata u BiH i potpisivanja Dejtonskog sporazuma vrlo brzo stekla kultni status, upravo zbog činjenice da su se za relativno kratko vrijeme na ovoj pijaci pojavile na hiljade prodavaca i kupaca iz država regiona. Pijaca je formirana na osnovu odluke mirovnih snaga IFOR-a na liniji razgraničenja, odnosno na jednoj ledini, kao demilitarizovanoj lokaciji. Prostor je vrlo brzo razminiran i raščišćen i na  toj lokaciji počele su nicati drvene barake u kojima se organizovala trgovina među donedavno zaraćenim stranama. U 2001. godini Vlada Brčko distrikta raspisala je međunarodni konkurs za izgradnju nove pijace “Arizona”. Radovi su procijenjeni na iznos od oko 50 miliona eura. Pijaca je otvorena krajem 2004. godine. 

Ćevapi i pivo obavezni na meniju kupaca iz Slovenije 

Ivica Santovac kaže da trenutno na Pijaci “Arizona” radi oko tri hiljade radnika. Od ponedjeljka do petka pijacu posjeti oko 5.000 kupaca, ali i u dane vikenda bude oko pet hiljada posjetilaca.  

 

“Što se tiče državljana susjednih država, veliki broj posjetilaca imamo iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Slovenci često dolaze u organizovanim turama, autobusima, mini – busevima ili kombibusima. Autokozmetika i tekstil pretežno su predmet njihovog interesovanja, a što se tiče ugostiteljskih usluga, ćevapi i pivo su obavezni na njihovom meniju. Tržnica radi svaki dan, sem ponedjeljka, od sedam do 15 sati. Asortiman robe i artikala je zaista raznovrsan, tako da mnogi kažu da se na ovoj pijaci može nabaviti gotovo sve, od igle do locomotive”, kaže Santovac. 

  I maturske haljine se kupuju na “Arizoni” 

U prodajnim halama kupci imaju na raspolaganju sve vrste tekstila, autokozmetiku, auto – dijelove, opremu za teške mašine, ulja i maziva, razne vrste obuće, opremu za lov i ribolov, raznovrsne marke rasvjetnih tijela, kućanske aparate, dječije igračke, prehrambene artikle, do posebnog dijela zelene pijace, gdje posluju svi najveći uvoznici i distributeri voća i povrća iz regiona.  

“Na pijaci imamo i bogatu gastronomsku ponudu, nekoliko restorana, picerija i kafića. Najbolje je da kažemo da na pijaci “Arizona” ima za svakoga ponešto, bez obzira na to da li je došao s namjerom da nešto kupi ili samo da razgleda izloženu robu”, kaže Ivica Santovac.  

S obzirom na to da je ovo vrijeme pripremanja i organizovanja maturskih večeri za osnovce i srednjoškolce, svake godine na pijaci “Arizona” proda se i veliki broj maturskih haljina i odijela u kojima mladi iz gradova i opština regiona proslavljaju svoje prve “ispite zrelosti” i ulasku u novo mladalačko doba.

 Bijeljina.com/ Foto naslovna: Screenshot/ Youtube/ Emir Tica