Austrijske Kobre obučavaće bh. kolege

09.04.2023. - Društvo

S obzirom da je Austrija zemlja koja obezbjeđuje policijsku i tehničku podršku za zaštitu granica na Balkanu, to znači da će pripadnici bh. policijskih snaga proći posebnu obuku austrijskih Kobri, posebno kada se radi o deportacijama državljana Pakistana, Bangladeša i Maroka.

Naime, borba protiv ilegalne migracije biće intenzivirana, potvrdili su kako austrijski kancelar, tako i ministar unutrašnjih poslova.

Kako prenose austrijski mediji, Bosna i Hercegovina i Austrija na ovom pitanju blisko sarađuju još od jeseni, 2020. godine. Sve je poteklo od inicijative Karla Nehamera, koji je tada bio ministar unutrašnjih poslova. Od 2022. godine, prisilne deportacije se vrše za državljane Pakistana, Maroka i Bangladeša. Sada je ta bh. – austrijska saradnja proširena.

Mediji podsjećaju da je Bosnom i Hercegovinom napravljen sveobuhvatan program rada koji je, između ostalog, podrazumijeva i radionice za organizovanje deportacija. U maju se očekuje i posebna obuka bh. policajaca od strane Kobre. Austrijska specijalna jedinica obučavaće bh. kolege za deportacije.

“Bliska saradnja sa državama zapadnog Balkana je od suštinskog značaja za bezbjednosnu situaciju u Austriji. Odlučna akcija protiv mafije koja krijumčari migrante zahtijeva nadasve međunarodnu saradnju”, kaže Gerhard Karner, ministar unutrašnjih poslova Austrije.

 

izvor:AloonlineAgencije/FOTO:Pixabay