Amazon otpušta 18.000 radnika

05.01.2023. - Društvo

Kompanija “Amazon”, koja je jedan od najvećih poslodavaca u SAD, najavila je da će otpustiti 18.000 radnika, rekao je izvršni direktor kompanije Endi Džasi

 

 

Odluka o otpuštanju najviše će uticati na zaposlene koji se bave elektronskom trgovinom i ljudskim resursima, naveo je Džasi, prenosi Rojters.

Biće otpušteno šest odsto od oko 300.000 radnika u sjedištu „Amazona“ i to predstavlja brzi zaokret za kompaniju koja je nedavno udvostručila najviše osnovne plate kako bi agresivnije ušla u trku za talentovanim radnicima.
Amazon je naveo „neizvijesnu ekonomiju“ i dodao da je „radikalno zapošljavao posljednjih nekoliko godina“.

U novembru prošle godine, mediji su prenijeli da „Amazon“ planira otpuštanje oko 10.000 radnika, ubrzo nakon što je „Meta“ najavila da će otpustiti 11.000 zaposlenih.

Tada je najavljeno da najveća internet prodavnica planira da eliminiše poslove u organizaciji uređaja, koja proizvodi „Aleksu“, gedžete i kamere za kućnu bezbjednost sa glasovnom kontrolom, kao i u odjeljenjima za ljudske resurse i maloprodaju.

„AMAZON“ MEĐU NAJVEĆIM POSLODAVCIMA U SAD
„Amazon“ ukupno ima više od milion i po zaposlenih, uključujući i radnike u skladištima, što kompaniju čini drugim najvećim poslodavcem u SAD, poslije lanca supermarketa „Volmart“.

Tokom prošle godine, bez posla u američkom IT sektoru ostalo je više od 150.000 ljudi, pokazuju podaci sajta Layoffs.fyi, a brojka onih koji ostaju bez posla nastavlja da raste.

IT kompanija „Sejlsfors“ je u srijedu saopštila da planira da otpusti oko deset odsto zaposlenih, odnosno 8.000 radnika.
Endi Džasi je naveo da je „Amazon“ odlučio da obavijesti javnost o broju zaposlenih koje otpušta nakon što je ranije Vol strit džornal objavio da će bez posla u toj kompaniji ostati 17.000 zaposlenih.

„Amazon“ tek treba da pokrene pravne akcije u vezi sa otpuštanjem, a u planu je i isplata otpremnina, prenosi Rojters.

– ‘U prošlosti je ‘Amazon’prolazio kroz neizvijesne i teške ekonomske uslove i nastaviće to da čini – poručio je Džasi, prenosi RTS.

 

izvor:RTS/Agencije/FOTO:Pixabay