Ako se utvrdi da je zanemarivala sina, majci dječaka ubice prijeti zatvor | Bijeljina.com

Ako se utvrdi da je zanemarivala sina, majci dječaka ubice prijeti zatvor

24.05.2023.

Protiv M.K, majke maloljetnog dječaka ubice koji je ubio devet svojih vršnjaka i čuvara škole “Vladimir Ribnikar” juče je pokrenuta istraga zbog sumnje da je zanemarila i zlostavljala dječaka ubicu prije zločina


Ukoliko se dokaže da je izvršila ovo krivično delo, njoj prijeti kazna zatvora do tri godine.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu juče je saopštilo da je policiji naloženo da prikupi obavještenja vezano za majku dječaka ubice.

Kako se navodi u saopštenju u narednim danima, osumnjičena M. K. će biti saslušana, a policija treba da obavi razgovor sa pedagogom i psihologom zaposlenim u OŠ “Vladimir Ribnikar”, kao i da se preduzmu sve druge mjere i radnje potrebne za potpuno utvrđivanje činjeničnog stanja.

Takođe, Gradskom centru za socijalni rad naloženo je da izvrši dijagnostičku procjenu funkcionisanja porodice dječaka ubice i o tome dostavi izvještaj tužilaštvu, kao i da utvrdi da li se navedena porodica odranije nalazila u evidenciji tog organa.

Ukoliko se dokaže da je M.K. zanemarivala svoje dužnosti kao roditelja, vaspitavanja djeteta njoj će biti zaprijećena kazna zatvora do 3 godine.

Advokat Radomir Munižaba za Blic objašnjava od čega sve zavisi visina kazne majke dječaka ubice, ukoliko se dokaže da je izvršila pomenuto krivično djelo.

– Ukoliko se dokaže da je majka izvršila krivično djelo zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica koje joj se stavlja na teret, može se kazniti zatvorom do tri godine. Radnja osnovnog oblika jeste grubo zanemarivanje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja maloletnog lica, a to se prije svega odnosi na omogućavanje uslova za razvoj maloljetnog lica kao ličnosti – kaže Munižaba.

 

izvor/FOTO:Agencije