U Bijeljini i Tavni obilježen Dan Planinara Republike Srpske (Video)

17.06.2023. - Društvo

Planinarski savez Republike Srpske danas je na prostoru planine Orlović i manastira Tavna obilježio Dan planinara Republike Srpske. Domaćin susreta i organizator Republičke akcije „Tavna 2023“, Planinarsko ekološko društvo,, Majevica „ iz Bijeljine ugostilo je oko 200 planinara iz više od 20 planinarskih društava iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.

Za učesnike su organizovane dvije planinarske staze dužine 8 i 16 kilometara, na kojima se nalaze brojne prirodne ljepote: Vodopad Skakavac Šuplja stijena, Pećina Starine Novaka, srednjovjekovni nemanjićki Manastir „Svete Trojice“ u Tavni  i vidikovac na vrhu planine Orlović.

„Ovo je već tradicionalno druženje koje organizujemo drugu godinu za redom i pored i uspona planinarskom stazom, organizovali smo i edukativne i druge sadržaje. Tako ćemo u okviru Dana planinarstva održati i dio obuke za planinarke vodiče, u sklopu koje će  predavanje održati i Slobodan Gočmanac, doajen planinarstva i  jedan od osnivača vodičke službe u Srbiji i Republici Srpskoj. Njegova iskustva povezana sa izazovima visokogorskih uspona su od velikog značaja, posebno za mlade planinare“ istakao je predsjednik Planinarsko ekološkog društva ,,Majevica“ Milojko Todorović i jedan od organizatora skupa.

Izvor/Foto:Dešavanja u Bijeljini