Nuvilab iz Južne Koreje pobjednik FoodTech StartUp takmičenja za 2023.

27.09.2023. - Biznis

U sklopu Weekend.16 dodijeljene su nagrade najuspješnijim učesnicima popularnog FoodTech StartUp Competitiona, a ovogodišnji pobjednik je Nuvilab iz Južne Koreje. Riječ je o takmičenju za startupe čiji je cilj pronalazak novih talenata i kreativnih ideja i podrška uspješnih potencijala u svijetu prehrambene i ugostiteljske industrije, dok je najveći fokus usmjeren na osmišljavanje dugoročnih rješenja koja će pomoći u savladavanju savremenih izazova u globalnoj gastronomskoj zajednici. Iza ovog sjajnog projekta stoje Maistra Hospitality Group, Infobip, Kaufland i agencija Pepermint. 

“Kako je naša kompanija krenula da raste, željeli smo da se globalno proširimo. Tako smo došli do ovog takmičenja i shvatili da bi to bila odlična prilika za dalji razvoj naše firme i za proširenje na evropsko tržište”, rekao je pobjednik Aydeen Lee, Global Business Development Manager Nuvilaba, naglašavajući razlog zbog kojeg su odlučili da se prijave na FoodTech StartUp Competition.

Pobjedničko rješenje Nuvilaba prati inovativnost, održivost i korištenje napredne tehnologije, a riječ je o proizvodu koji sadrži kamere i skenere pomoću kojih analiziraju ostatke hrane na tanjirima, dok AI obrađuje prikupljene podatke i daje savjete kako smanjiti food waste.

Novost na drugom po redu FoodTech StartUp takmičenju je što su ove godine proglasili još jednog pobjednika zbog velikog interesovanja malih i regionalnih inovatora. Pobjednik nove kategorije retail je Ruralina, startup iz Splita, čije digitalno rješenje pruža jednostavnu interakciju među ljudima, proizvođačima i organizacijama, omogućavajući malim dobavljačima da se razvijaju kroz njihovu platformu. 

“Jako smo ponosni da je ovo već druga godina FoodTech StarUp Competitiona. Na takmičenje su se prijavili startupi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, naša regija, međutim imali smo startup iz Italije, Indije, Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država pa čak i s Haitija. Naš doseg više nije region, nego mi kada imamo nešto zanimljivo postižemo globalni reach i to je nešto fascinantno. Također, ove godine smo imali pravi izazov prilikom odabira pobjednika jer nas je puno inovativnih rješenja oduševilo“, rekla je Tina Lupieri. 

Ovogodišnje izdanje FoodTech StartUp takmičenja započelo je još u maju na jednom od vodećih evropskih gourmet festivala – Weekend Food Festivalu. Takmičenje okuplja startupe čije djelovanje pripada jednoj od sedam kategorija, uključujući: Agriculture Tech, Food Science, Food Product i Health Coaching, Food & Hospitality services, Food Supply Chain & Retail, Food Delivery i Food Waste. Koncept FoodTech Startup Competition razvijen je po uzoru na globalne trendove, a glavni cilj je pružiti jedinstvenu digitalnu platformu novim, perspektivnim igračima na kulinarskoj sceni u probijanju na svjetsko tržište. 

Nakon dodjele nagrada, najavljeno je i novo, treće izdanje Weekend Food Festivala koji će se održati od 19. do 21. aprila 2024. godine u Rovinju zbog kojeg će ovaj šarmantni gradić ponovno postati centar svjetski poznatih chefova, ugostitelja i svih foodija, i izvor senzacionalnih mirisa i okusa. 

Više detalja o FoodTech takmičenju možete pronaći ovdje

Banjaluka.com / Foto: Mario Pavlović