Fočanski “Pavgord” preuzima najuspješnije preduzeće u Republici Srpskoj

28.07.2022. - Biznis

“Alumina” je lani ostvarila prihode od 287,7 miliona i dobit od 17,6 miliona KM.

Vlada Republike Srpske danas je jednoglasno prihvatila samoincijativnu ponudu privrednog društva “Pavgord” iz Foče za otkup potraživanja republičkih institucija u stečajnom postupku nad imovinom Fabrike glinice (FG) “Birač” iz Zvornika.

To ujedno znači da će “Pavgord” preuzeti Aluminu koja je najprofitabilniji dio FG “Birač”, objavio je Blumberg Adria. “Alumina” je, inače, po prihodima u top pet kompanija iz prerađivačke industrije u BiH. Zapošljava oko 1.400 radnika.

“Alumina” je lani ostvarila prihode od 287,7 miliona što je rast od 35 odsto u odnosu na 2020. godinu. Neto dobit ove kompanije bila je 17,6 miliona KM, značajno više nego ranije (2020. godina: 4,5 miliona KM). Pretežna djelatnost joj je proizvodnja aluminija.

Vlada je ponudu “Pavgorda” ocijenila kao “najcjelishodniju iz razloga što se ponudom u visini od 42.378.785 KM u cjelosti izmiruju potraživanja republičkih instiucija”.

Prema informaciji Ministarstva finansija, zaprimljeno je sedam samoincijativnih ponuda za otkup potraživanja, s tim da je Pavgord jedini ponuđač koji je dostavio bankarsku garanciju.

“Ovim će biti omogućeno izmirivanje potraživanja Ministarstva finansija (11 miliona KM), Poreske uprave (12 miliona KM), Fonda PIO (6 miliona KM), Fonda zdravstvenog osiguranja (5,8 miliona KM), Voda Srpske (885.000 KM), te Elektro- Bijeljine (5,7 miliona KM)”, navode u Vladi RS.

Izvor:Bloombergadria.com