Evo kako izabrati odgovarajući klima uređaj

18.06.2022. - Biznis

Ljeto nam je kalendarski sve bliže, a boravak u svakom domu u tom periodu ugodniji je uz kvalitetan klima uređaj.

Posljednjih godina, svjedoci smo i da su visoke temperature, zapravo postale povremeno i neizdržive, tako da su klima uređaji ljeti neophodni kao radijatori zimi.

Kako bi sebi olakšali period toplih ljetnih dana, potrebno je pronaći klima uređaj koji može da rashladi domaćinstvo.

Preporuke

Na popularnoj olx.ba platformi postoji veliki izbor klima uređaja, a ovo su naše preporuke kako biste svoj uređaj obezbijedili na vrijeme i spremno dočekali ljetnje dane.

Prva preporuka je svakako inverter klima Elit INV-18T od 5,2kW. Ona spada u energetski razred C, a posjeduje i opciju hlađenja i opciju grijanja.

Takođe, opremljena je Biotech antibakterijskim filter za čisti zrak, kao i LCD displejom za kontrolu uređaja.

Slična prema karakterstikama je i klima Elit H-18T koja dolazi sa cijevima za instalaciju.

Nešto pristupačnija preporuka su takođe klime Elit proizvođača, a radi se o inverter klimi Elit H-12T jačine 3,2 kW. Ona, takođe, spada u energetski razred C i posjeduje opciju hlađenja i grijanja, kao i Biotech antibakterijski filter za čisti zrak i LCD displej za kontrolu uređaja.

Posljednja preporuka, ali ne i manje važna, je klima unaprijeđenog dizajna Elit H-12T jačine 3,5 kW čija cijena je svega nešto iznad 700 KM.

Savjeti

S obzirom da na tržištu postoji velik broj različitih modela klima uređaja, potrebno je posvetiti pažnju pri izboru u kupovini i uređaj uskladiti sa našim potrebama.

Kvadratura, namjena i izolacija prostora treba da predstavlju najbitnije stavke pri izboru.

Kvadratura

Već utvrđeno pravilo i praksa upućuje da je za prostor do 25m2 potreban klima uređaj snage 2,5 kW, za prostor do 35m2 potreban je klima uređaj snage 3,5 kW, za 40m2 trebamo razmatrati klima uređaj snage 4-5kW itd, dakle oko 1 kW snage klima uređaja na 10m2 stambenog prostora.

Namjena

Trgovci klima uređaja savjetuju da ukoliko se “klimatizira” dnevni prostor, treba izabrati klima uređaj jače snage i ne ulaziti u granične vrijednosti, jer nam je u dnevnom prostoru potreban veći komfor, pa prema tome i veća snaga klima uređaja.

Npr. u sobi površine 25 m2 dovoljan je klima uređaj snage 2,5 kw dok za istu površinu dnevnog prostora preporučuje se snaga od 3,2 do 3,5 kW u hlađenju i 3,5 do 4 kW u grijanju.

Izolacija prostora

Takođe, poznata je i činjenica da za lošije izolovane stambene prostore sa lošom stolarijom, gdje su veći gubici toplotne energije, trebamo izabrati veću snagu klima uređaja kako bi kompenzovali gubitak.

Zbog toga, za takve prostore često se predlažu za klasu jači klima uređaji.

Pozicija vanjske jedinice

Preporuke su i da najbolji efekat i manja potrošnja se postižu ako se vanjska jedinica postavi ispod balkona na prozračno mjesto i na udaljenost od dva do pet metara od unutrašnje jedinice. Takođe, u hlađenju je veći efekat klima uređaja uz manju potrošnju ako se vanjska jedinica nalazi u sjeni na hladnijoj poziciji.

U grijanju se najbolji efekat uz najmanju potrošnju postiže ako se vanjska jedinica postavi na topliju prozračnu poziciju, te treba izbjegavati pozicije gdje vjetar direktno puše u ventilator vanjske jedinice, jer dolazi do usporavanja ventilatora koji ispuhuje prema naprijed i umanjuje efikasnost klima uređaja.

Duža instalacija između unutarašnje i vanjske jedinice takođe utiče na efikasnost, te se produžuje vrijeme uspostave pune snage pri uključivanju.

Sada je pravo vrijeme za kupovinu klima uređaja, a još sličnih modela dostupno je na linku.

Banjaluka.com