Zelena pijaca preplavljena božićnim ukrasima

03.01.2023. - Aktuelno

Tradicionalno, svake godine uoči Božića, bijeljinska Zelena pijaca i prostor oko pijace „okićeni“ su badnjacima, mladom, tek isklijalom zelenom  pšenicom, slamom i drugim ukrasima koji će se na Badnje veče i na Božić naći u kućama u kojima se slavi i obilježava ovaj veliki hrišćanski praznik.

 

Božićni ukrasi, pravljeni s velikim umijećem i maštovitošću, koštaju od pet do 15 KM, zavisno od toga koliko je materijala i vremena upotrijebljeno za njihovu izradu.

Slično je i sa badnjacima, mogu se nabaviti za dvije do tri KM, oni manji, dok veći badnjaci koštaju i do deset KM.

 

S druge strane, izuzetno je dobra i ponuda na Zelenoj pijaci. Ovih dana, uoči Božića, kupcima se nudi voće i povrće koje prevazilazi uobičajenu sezonsku ponudu. 

Tako se na pijaci može kupiti sve ono što se u jednom trenutku može zamisliti, od mlade zelene salate, paradajza, paprike, grožđa, južnog voća, pa do „užičkog kajmaka“, dimljenog sira i suhomesnatih specijaliteta iz Semberije i okoline. Sve je to, naravno, puno skuplje nego godinu dana ranije. Zbog toga se, kažu zakupci tezgi, kupuje manje, ali, što je najvažnije, ne odustaje se od tradicije obilježavanja velikog praznika.

Bijeljina.com