Zbog rekonstrukcije Ulice Stefana Dečanskog ljuti i preduzetnici

14.12.2022. - Aktuelno

Oko tridesetak trgovačkih i uslužnih radnji “zarobljeno” je trenutno u Ulici Stefana Dečanskog, gdje je u toku rekonstrukcija dionice u dužini od 400 metara.


Ova saobraćajna “žila kucavica” uskoro će dobiti potpuno nov, moderan izgled, ali, vlasnici trgovinskih i uslužnih radnji nisu srećni zbog svega onoga što ih je snašlo u protekla dva i po mjeseca. Promet je drastično smanjen, neki su morali otpustiti radnike.


Sanja Jeftić, zaposlena u prodavnici alata, kaže da je “Koridor” u proteklih dvadesetak i više godina dobro poslovao, što se tiče prometa i zarade.


“Čuli smo da će nivo ulice, odnosno kolovoza, biti spušten za pedesetak centimetara. U tom slučaju biće otežan pristup kupcima. Nismo se organizovali, niti smo se žalili Gradskoj upravi, a imamo puno razloga za to. U velike projekte, kao što je ovaj, obično se ukalkulišu i troškovi, gubitak zarade trgovaca, troškovi radne snage. Gradska uprava je to pitanje svjesno zaobišla, pričajući nam kako je još prije trideset godina bila planirana rekonstrukcija ove ulice.Vidjećemo, ukoliko promet i dalje bude ovako slab, ne preostaje nam ništa drugo, već preseljenje na neku drugu lokaciju”, kaže Sanja Jeftić.

Miloš Jerkić kaže da vlasnike radnji i stanovnike ovog naselja niko ništa nije ni pitao kada su otpočinjali radovi u ovoj ulici.


“ Postavljaju ulicu nižu za pola metra od dosadašnjeg nivoa kolovoza. Ulaz u naše radnje i u dvorišta biće otežan. U protekla dva i po mjeseca nije adekvatno obezbijeđeno gradilište, tako da su ljudi blokirani. Ne možemo ni raditi, ni živjeti u ovom dijelu grada. Ovdje ima bolesna žena koju su na nosilima morali unositi u kola Hitne pomoći. Haotična je situacija. Petoro radnika je do sada ostalo bez posla u ovim radnjama”, reče nam Miloš.
Muamer Jusić, vlasnik ugostiteljske radnje kaže da je njegov objekat nešto više od godinu dana u funkciji.


“Rekonstrukcijom radova mi smo bukvalno odsječeni. Niko nije došao da nas pita, kako nam je, kako poslujemo. Pristup na naš parking će biti otežan, jer su ivičnjaci visoko postavljeni. Kada bi nam umanjili poreske obaveze i dažbine, nekako bismo sve ovo podnijeli. Jednog radnika smo već otpustili, jer prometa nema”, rezignirano priča Muamer Jusić. Na potezu su gradske vlasti. Da isprave ono što se ispraviti može i mora.

 

Bijeljina.com