Završena Skupština na otvorenom

07.09.2023. - Aktuelno

Skupština na otvorenom koju je organizovala opozicija Srpske u Banjaluci je završena, a najavljeno je uskoro i novo okupljanje.

Građani i predstavnici opozicionih partija u Republici Srpskoj okupili su se ispred zgrade Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci , a skup je bio organizovan uprkos policijskoj zabrani

” Posljednji potezi vladajuće većine izvele su nas ovdje danas. Urušen je Ustav Republike Srpske, a po njemu predsjednik Republike Srpske mora da poštuje sve ono što donese Narodna skupština Republike Srpske.”

Poručeno je ovo na početku obraćanja poslanika i predstavnika opozicije građanima Banjaluke ispred republičkog parlamenta.

Policijska uprava Banjaluka saopštila je ranije da su donijeli rješenje o zabrani javnog skupa poslanika Igora Crnatka, Vukote Govedarice i Nebojše Vukanovića.

“S obzirom na odluku o određivanju prostora za održavanje javih skupova i Zakonom o javnom okupljanju, navedena lokacija nije predviđena za održavanje javnog okupljanja. Poslanici su poučeni sa navedenim zakonskim odredbama i da je javno okupljanje moguće održati na Trgu Krajine i parku “Mladen Stojanović”, odnosno na lokacijama koje je odredila lokalna zajednica”, navodi se u saopštenju policije.

Ipak opozicione partije nisu odustale od namjere da “parlament na otvorenom” organizuju baš ispred skupštine, kako su ranije najavljivali.

Tvrde da im je policija prvo odobrila, a potom nakon nekoliko sati poslala rješenje o zabrani.

Željko Dubravac, poslanik Narodnog fronta u Narodnoj skupštini RS kazao je da nikada nisu pomislili da će morati braniti Republiku Srpsku od izabranih predstavnika vlasti prije svih SNSD-a.

“Pogaženi zaključci parlamenta koje je vlast učinila nedavno dokaz su da je vrijeme da se kaže dosta je. Tražimo sjednicu Narodne skupštine na kojoj će se govoriti i gdje ćemo tražiti odgovornost onih koji su prekršili zaključke Narodne skupštine. Ako sjednice ne bude, idemo u proteste širom Republike Srpske. Oni su degradirali ovaj Ustav RS koji držim u ruci, a za koji su živote dali hiljade naših sugrađana”, rekao je Dubravac.

Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red, rekao je da je bilo dosta degradacije Parlamenta Srpske, ali njenih građana i institucija.

“Obići ćemo sve opštine u Srpskoj i razgovarati sa građanima”, poručio je Vukanović.

“Ponižavaju Narodnu skupštinu, a potpisuju razne deklaracije koje udaraju na Republiku Srpsku. Zadužuju nas na sve načine. Ovo je prvi skup, razgovaraćemo sa narodom, da vam polažemo račune. Sramno je što moramo brojati korake i da ne možemo građane dovesti pred Narodnu skupštinu Republike Srpske. Za to je kriv predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić. On je gori od Dodika”, rekao je Vukanović.

Igor Crnadak, šef Kuba poslanika PDP u NSRS, rekao je da se ne može zbog jednog čovjeka poništiti i poniziti najveći zakonodavni organ u Srpskoj.

Razlog okupljanja je nesprovođenje zaključaka Narodne skupštine RS, a zbog čega su tražili i posebnu sjednicu sa ovom tačkom dnevnog reda, što je takođe odbijeno.

Izvor: Glas srpske