Zatvoreni svi granični prelazi iz Ukrajine ka Bjelorusiji i Rusiji

13.06.2022. - Aktuelno

Svi granični prelazi iz Ukrajine ka Bjelorusiji i Rusiji (BY/RU) zatvoreni su sa obje strane, osim za izbjegličke konvoje iz Ukrajine, objavio je info centar Privredne komore Srbije, putem kojeg privrednici mogu da prijave problem i informišu se o poslovanju sa kompanijama iz Ruske Federacije i Ukrajine.

Granični prelaz Ðakovo iz Ukrajine prema Rumuniji otvoren je za tranzit robe i za humanitarne konvoje.

Prelaz Čop prema Mađarskoj takođe je otvoren za tranzit robe i za humanitarne konvoje.

Prelaz Jahodin iz Ukrajine prema Poljskoj dvosmjerno je otvoren samo za humanitarne i izbjegličke konvoje.

Granični prelazi Rusija-Bjelorusija Rusija-Finska otvoreni su dvosmjerno i saobraćaj se obavlja bez zadržavanja.

Na prelazu Ubilinka-Grebneva između Rusije i Litvanije kolona je duga 12 do 15 kilometara na izlazu sa procijenjenim čekanjem šest, sedam dana, a na ulazu u zemlju u dužini od tri, četiri kilometra, sa procijenjenim zadržavanjem dva do tri dana.

Na prelazima ka ostalom dijelu EU – Šumilkino/Luhama Rusija-Estonija kolona je dugačka 10 do 12 kilometara na izlazu, a zadržavanje je pet do šest dana.

Kolona je duga tri do pet kilometara na ulazu uz zadržavanje tri, četiri dana.

Svi prelazi iz Bjelorusije ka Ukrajini su zatvoreni osim za putnička vozila u izbjegličkim konvojima. Prema Rusiji svi prelazi iz Bjelorusije su otvoreni.

Masovnije se koristi prelaz Shalćininkai – Benyakoni (LT-BY), gdje je kolona ponovo 15 km, a vozila čekaju pet, šest dana na ulaz u Bjelorusiju i dalji tranzit ka Rusiji. Usporen je rad bjeloruske carine ka EU zemljama. Na prelazu Kamienny Loh – Medininkai (BY-LT) kolona je duga 15km (tri-pet dana zadržavanja).

Granica Kukuryki – Kozłowiczy (BY-PL) – Brest (BY-PL), sa PL strane pet-šest km (dva-tri dana čekanja za ulaz u BY). Sa BY strane za ulaz u PL dva-tri km, 24-30 sati zadržavanja).

Od 15.04. uvedena zabrana ulaska i tranzita teretnim vozilima sa EU registrskim oznakama na teritoriju Bjelorusije i to je razlog smanjenog priliva vozila na prelaze sa Bjelorusijom.

Za transport robe iz Ruske Federacije za Srbiju, za izradu T-1 tranzitnog dokumenta kroz EU, velika većina (PL/LT/LV/EST) špeditera zahtijeva kupoprodajne ugovore na uvid između ruskih izvoznika i SRB uvoznika.

Promet robe ka (BY/RU) nesmetano se obavlja preko EU odnosno Mađarske (HU) i dalje Slovačke, Poljske, Bjelorusije (SK, PL, BY) i baltičkim republikama za svu robu koja nije obuhvaćena paketima sankcija od 15. marta.

Zabranjen je tranzit za robu u EU iz ukrajinskih republika Donjeck (DNR) i Lugansk (LNR) zbog nemogućnosti dokaza o porijeklu robe.

 

izvor:nezavisne/FOTO: nezavisne