Zapadne zemlje i dalje traže naše radnike

10.11.2022.

Uprkos činjenici da ni na domaćem tržištu nema dovoljno radnika na birou koji bi mogli zadovoljiti potrebe brojnih domaćih poslodavaca, u zapadnoevropskim zemljama računaju na radnike s ovih prostora, kaže Mladen Savić, direktor Centra za obrazovanje odraslih u Bijeljini, kako sam ističe, jedine akreditovane obrazovne ustanove ovog tipa na području Semberije, Majevice i Posavine koja se već dvanaest godina bavi stručnim osposobljavanjem, prekvalifikacijom i dokvalifikacijom mladih ljudi za brojna deficitarna zanimanja.

 

“U zapadnoevropskim zemljama trenutno su, što se zanata tiče, najtraženiji bravari, varioci i električari. Velika potražnja na zapadnoevropskom, ali i na našem domaćem tržištu, je za rukovaocima građevinskih i pretovarnih mašina, jer je intenzivirana stambena izgradnja, otvorene su i neke velike investicije, kao što je izgradnja auto – puta Rača – Bijeljina. Što se domaćeg tržišta tiče, ovo nije slučaj samo sa Bijeljinom, već i sa drugim gradovima u okruženju”, kaže Savić.

Naš sagovornik kaže da, što se tiče četvrtog stepena obrazovanja, u zapadnoevropskim zemljama najviše se traže medicinski tehničari, tehničari drumskog saobraćaja i tehničari za elektroenergetiku.

“Tehničari drumskog saobraćaja su izuzetno traženi, jer se s tom diplomom naši radnici mogu zaposliti i kao vozači u javnom gradskom saobraćaju. Kao što je poznato, zapadnoevropske zemlje, posebno Njemačka, traže na hiljade vozača u javnom prevozu, ali i u drumskom saobraćaju”, ističe Savić.

 

Bijeljina.com