“Žalim što nas je rat podijelio” Mesud obnovio srpsku crkvu, a sada želi da uredi i pravoslavno groblje staro 300 godina (Foto)

25.12.2022. - Aktuelno

Dobar glas daleko se čuje. Tako je i priča Mesudu Keranoviću iz sela Osredak kod Cazina u Bosni i Hercegovini završila u medijima širom svijeta.

Mesud, koji je islamske vjeroispovijesti, obnovio je nedavno srpsku pravoslavnu crkvu u svom selu. I tu ne želi da stane.

Keranović je sada započeo novi poduhvat – riješio je i da sredi i pravoslavno groblje u Osredku koje je staro oko 300 godina. U selu Osredak prije rata živjeli su Bošnjaci i Srbi.

Vremenom su svi stanovnici srpske nacionalnosti raseljeni. Za sobom su ostavili crkvu i groblje, koje je propadalo godinama i bilo u sve gorem stanju.

Posljednjih godina crkvu i groblje renovira i održava muslimanska porodica Keranović. Mesud, njegova supruga i sinovi proteklih godina svaki slobodan trenutak su koristili za obnovu crkve.

U trenutku kada je krenula obnova, crkva je bila na korak do rušenja, prisjeća se Mesud. Napukli zidovi stare crkve ubrzo su skroz popucali i gotovo se razdvojili. Sada je međutim, situacija znatno drugačija.

“Živim ovdje više od 40 godina i moji prijatelji, zbog zla koji se desio, rata i to što nas je snašlo, više nisu tu, pa dođu ovdje, stojimo, pričamo… A iza stoji ruševina, a to je ipak njihova svetinja –  priča Mesud Keranović”, prenosi Telegraf.

Nekada je Mesud radio na građevini i odatle potiče njegovo iskustvo, ali kaže kako ga je volja da renovira ovu crkvu podstakla da nauči i neke poslove koje nije ranije znao.

Razumijevanje mještana je nažalost izostalo, ali na Mesudovu sreću, sinovi mu studiraju građevinu pa su puni ideja koje koriste projektu.

Čovjek koji je pokrenuo dirljivu priču dodaje da su se svi žitelji sela nekada zajedno tu igrali kao djeca, bez podjela. I žali što ih je rat podijelio. Ali, nada se da je sa tim gotovo, i da će ljudi ubuduće biti ujedinjeni u dobrim i plemenitim djelima, poput obnove ove crkve.

Kada se radi o njegovim komšijama iz djetinjstva, Srbima, situacija je drugačija. Iako već godinama ne žive u selu, često ga obilaze.

Njihove posjete obilježavaju razgovori kraj ove crkve, pored koje je i razrušeno groblje. Ova tužna slika, između ostalog bila je okidač koji je kod Mesuda probudio volju za djelanjem. Kako kaže nije mu prijatno da sa njima priča kraj ruševine, koja je njihova svetinja.

Izvor:Telegraf/Foto:Facebook