Za par dana litar goriva u Srpskoj poskupljuje za još sedam feninga

16.06.2022. - Aktuelno

Litar goriva na benzinskim pumpama već za koji dan će poskupiti, i to za sedam feninga u prosjeku, čime će cijena benzina i dizela dostići 3,46 KM.

ako kažu u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivarima pri Privrednoj komori Srpske, ova goriva trenutno se, u prosjeku, prodaju za 3,39 KM po litru.

“Posljednje poskupljenje dizela i benzina bilo je prije par dana, i to za pet feninga po litru. U porastu su ulazne cijene, zbog čega je očekivati i povećanje maloprodajnih cijena na benzinskim pumpama”, kaže za Srpskainfo predsjednik ove grupacije Dragan Trišić.

Prema njegovim riječima, rafinerije u okruženju su u ovom mjesecu značajno povećale cijene prema distributerima, odnosno kupcima.

“To je, svakako, uticalo na to da cijene derivata na pumpama idu gore.  Poskupljenja su neminovna narednih dana, a cijena litra će otići za oko sedam feninga, dok je za narednu sedmicu, odnosno naredni period, teško bilo šta prognozirati. Najbitnije je da je tržište stabilno i da nema naznaka da bi moglo da dođe do prekida u snebdijevanju”, poručuje Trišić.

Vozači smatraju da su poskupljenja prevršila svaku mjeru.

 “Uveliko se priča da je pitanje dana kada će litar u Srpskoj i BiH otići na četiri KM, a po svemu sudeći, ne gine nam taj scenario, i to veoma brzo. Možda su neka poskupljenja i opravdana, ali kako to da naftaši nikad ne spustaju cijene, čak i kad nafta u svijetu značajno pojeftinjuje. Ko bi njima stao u kraj “, kaže Milenko S. iz Banjaluke.

Izvor:Srpskainfo/Foto: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA