Vučić izdao naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije (VIDEO)

26.05.2023. - Aktuelno
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić idao je naredbu da se Vojska Srbije stavi u najvišu borbenu gotovost. Više desetina pripadnika specijalne policije stiglo je džipovima do zgrada lokalnih samouprava u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a na ulazima u zgrade okupljeno je na desetine Srba, zaposlenih u privremenim organima tih opština.

 

Oklopna vozila na ulicama

Nakon ulaska pripadnika Kosovske policije uz suzavac i šok bombe u zgradu opštine, oklopna vozila patroliraju ulicama Zvečana.

Pripadnici Kfora u Zvečanu

U Zvečanu su prisutni i pripadnici Kfora, ali se za sada drže po strani i nisu reagovali na dešavanja u gradu nakon što je Kosovska policija uz upotrebu suzavca i šok bombi ušla u zgradu opštine.

Više povrijeđenih primljeno u KBC Mitrovica

U KBC Kosovska Mitrovica je nakon incidenata u Zvečanu primljeno nekoliko građana koji su zadobili povrede od šok bombi i suzavca.

Građani postavljaju blokade ispred opštine Leposavić

Na skretanju ka zgradi opštine Leposavić građani su postavili barikade. Istovaren je šljunak i na taj način blokiran dio puta.

Kolona oklopnih policijskih vozila u ušla u Zvečan

Oklopna vozila specijalnih jedinica Kosovske policije ušla su u Zvečan.

Zapaljen automobil policije u Zvečanu

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci i fotografije zapaljenih automobila u Zvečanu. Zapaljeni su automobili Kosovske policije i jedan civilni auto.

Vučić izdao naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je danas naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen, saznaje Tanjug.

Predsjednik i vrhovni komandant Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo, i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Ministar odbrane Miloš Vučević je potvrdio da je Vučić potpisao naredbu o podizanju borbene gotovosti i dodao da je situacija na KiM dramatična.

“Sve ono na šta je predsednik Vučić upozoravao danima i nedeljama da Priština srlja dalje u eskalaciju i sprovođenje terora nad srpskom zajednicom pre svega na severu KiM i skretao pažnju međunarodnoj zajednici i posrednicima u dijalogu između Prištine i Beograda se, nažalost, pokazalo tačnim”, rekao je Vučević za TV Pink.

Vučević je istakao da je Vojska Srbije započela aktivnosti po naredbi predsjednika Vučića.

“Neko mora da razume da ono što Aljbin Kurti radi vodi nas ka crvenim linijama, vodi nas ka potpunom kolapsu dijaloga, vodi nas ka deeskalaciji na terenu”, rekao je Vučević.

Kosovska policija ušla u zgradu opštine Zvečan

Pripadnici kosovske policije ušli su u zgradu opštine Zvečan.

Na ulici je ogromna količina dima od suzavca i šok bombi.

Oklopna vozila i specijalne jedinice policije nalaze se ispred zgrade opštine.

Sukob okupljenih i policije u Zvečanu, bačene šok bombe

Između okupljenih i policije u Zvečanu došlo je do sukoba , javlja RTS.

Navodi da je zapaljeno policijsko vozilo, kao i da su bačene šok bombe.

Prekinuta nastava u školama u Kosovskoj Mitrovici

Na fakultetima i u školama u Kosovskoj Mitrovici prekinuta nastava.

Pripadnici Kosovske policije okružili su danas prije podne zgrade opština Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, nakon čega su se oglasile sirene za uzbunu.

Srbi iz tih gradova, vidno uznemireni ovim dešavanjima, počeli su da se okupljaju oko zgrada opština, a u neposredoj blizini nalaze se i pripadnici i džipovi Kfora i Euleksa, prenosi Kosovo onlajn.

Na fakultetima i u školama u Kosovskoj Mitrovici prekinuta nastava.

Sve se događa kada je većina zaposlenih u privremenim organima i drugim institucijama na putu za Beograd, radi prisustva skupu na koji ih je pozvao predsjednik Srbije.

Juče su novi predsjednici opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću položili zakletvu i preuzeli dužnosti kao prvi predsjednici albanske nacionalnosti od formiranja lokalnih struktura vlasti u ovim sredinama pod okriljem vlade u Prištini.