Vozači iz Bijeljine najdisciplinovaniji u državi | Bijeljina.com

Vozači iz Bijeljine najdisciplinovaniji u državi

10.05.2023.

Jedino su vozači u bijeljinskoj regiji disciplinovani da vežu pojas u svim uslovima, i to u procentu većem od 90 odsto.

Ipak, kada se radi o navikama ljudi da vežu pojas na zadnjem sjedištu, nijedna opština u Srpskoj ne može se pohvaliti dobrim rezultatima.

Pokazuje to istraživanje Agencije za bezbjednost saobraćaja Republici Srpskoj iz 2021. godine, a koje je ponovo aktuelizovano tokom kampanje „Lako je pojas vezati“. Ova kampanja traje u Srpskoj do kraja maja.

Kako se vidi iz njihovog istraživanja, hercegovačka regija ima najlošije rezultate u svim kategorijama.

Vozači i suvozači ovdje ne poštuju pravila ni što se tiče vezanja pojasa na prednjim, ni na posljednjim sjedištima, ni kada se voze naseljenim mjestima, ni van naselja.

Što se tiče vozača i suvozača u banjalučkoj, dobojskog, bijeljinskoj i zvorničkoj regiji, oni u većini slučajeva vežu pojas dok se voze kroz naseljena mjesta.

Procenti polako opadaju kada je riječ o vožnji van naselja.

Kako navode iz Agencije, cilj provođenja kampanja „Lako je pojas vezati“ jeste povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj, povećanjem upotrebe sigurnosnih pojaseva kod vozača i putnika u vozilu kao i dječijih auto sjedišta.

Кampanjom žele da utiču na promjenu stavova učesnika u saobraćaju kako bi se povećala upotreba sigurnosnih pojaseva i dječijih auto sjedišta, a čime bi došlo do smanjenja broja nastradalih osoba u udesima, kao i težine povreda.

“Ovaj cilj može se dostići samo multidisciplinarnim pristupom, na prvom mjestu edukacijom učesnika u saobraćaju i primjenom preventivnih i represivnih mjera”, kažu iz Agencije.

Izvor:Srpskainfo/Foto:Aleksandar Golić, Bijeljina.com