Više igara, a manje hljeba

05.07.2022.

Cijena vekne standardnog bijelog hljeba u prodajnim objektima „Bodaxca“, jednog od najvećih snabdjevača hljebom i pecivima u Bijeljini, povećana je sa 1,50 KM na 1,70 KM, potvrdio je vlasnik i direktor ovog preduzeća Njegoslav Zagorac.

„Još uvijek je cijena ove standardne vekne u Bijeljini niža nego u Banjaluci, gdje košta dvije KM. Povećali smo cijene još nekoliko vrsta hljeba za dvadeset do trideset pfeniga po vekni, ali, to je minimalno povećanje, od deset do dvadeset odsto“, kaže Njegoslav Zagorac, ističući da na cijenu hljeba u velikoj mjeri utiče i cijena goriva.

„ Naša vozila za distribuciju pekarskih proizvoda non – stop su u pokretu.  Potrošnja goriva je ogromna, a cijene se mijenjaju iz sedmice u sedmicu. Da bismo sačuvali likvidnost preduzeća i redovno izmirivali sve svoje obaveze prema radnicima i državi, mi smo bili primorani na ovakav korak“, kaže Zagorac, prihvatajući i to da je svako povećanje cijene hljeba nepopularno i da izaziva primjetno ogorčenje i nezadovoljstvo kod kupaca.

Zagorac kaže da brašna ima dovoljno na zalihama, te da se čeka na novu cijenu pšenice, kako bi se ponovo napravila kalkulacija za naredne mjesece.

 Na nešto ozbiljnije povećanje pekarskih proizvoda, u procentu od deset do 20%, Pekara „Bodaxco“ bila primorana i u novembru prošle godine. Tada je povećanje cijene hljeba pravdano povećanjem cijene brašna od 15 odsto, margarina za 70 odsto, ulja za 50 odsto. U međuvremenu, u proljećnim mjesecima, tokom marta i aprila, izvršena je još jedna blaža “korekcija” cijena hljeba i peciva.

U razgovoru sa građanima nismo osjetili burna reagovanja na novo poskupljenje hljeba. Jedna gospođa nam je rekla da u korpi artikala, koje svakodnevno kupuje, ne može ni da primijeti neke promjene, istakavši da se u opštem talasu poskupljenja više niko ne snalazi i da većina građana postaje pomalo i imuna na cijene i inflaciju, jer je korpa proizvoda koja se iznosi iz marketa više prazna nego puna.

Penzioneri, koje smo danas zatekli u gradu, bavili su se rješavanjem šahovskih problema, bez pretjerane želje da komentarišu cijene i penzije.

Bijeljina.com