Uskoro nove stiker naljepnice sa čipom prilikom registracije

29.08.2022. - Aktuelno

Nove stiker naljepnice sa čipom uskoro će zamijeniti dosadašnje koje vozači u BiH lijepe na šajbama prilikom svake registracije vozila.

Ovog puta primjenom RFID tehnologije u pametnom čipu nalaziće se svi podaci o vozilu, vlasniku i tehničkim pregledima što će spriječiti bilo kakve zloupotrebe.

Ovo je samo jedna od novina koja je predviđena novim Pravilnikom o registraciji vozila koji je krajem prošlog mjeseca donio ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

Dosadašnji pravilnik donesen je prije 13 godina i omogućio je da stiker naljepnica u vidu plastične folije sadrži samo jedan podatak – od kada do kada je vozilo registrovano.

“Ova nova naljepnica omogućavaće provjeru autentičnosti vozila. U prethodnom periodu identifikacija se praktično vršila samo na osnovu registarske tablice pa se tako dešavalo da se tablice stave na drugo vozilo. RfID tehnologijom moguće je daljinski očitati i provjeriti podatke koji moraju odgovarati podacima na vozilu. Ova stiker naljepnica ima svoju i fizičku i logičku zaštitu tako što je prilikom izrade zaštićen njen fizički identitet, ali je isto tako nemoguće izmijeniti njen jedinistveni fabrički kod što znači da je nemoguće da postoje dvije iste stiker naljepnice RFID tehnologije”, rekao je Mitrović.

Još važnije je što će pomoću ove naljepnice na vozilu biti omogućeno da se vrši i kontrola ispravnosti vozila. U samom čipu memorisaće se podaci sa bilo kojeg redovnog ili vanrednog tehničkog pregleda što će spriječiti bilo kakve Fiktivno obavljene kontrole. U skladu sa najboljom evropskom praksom, RFID stiker pomaže i prilikom kontrola u saobraćaju.

“Ukoliko MUP postavi infrastrukturu biće moguće daljinski pratiti lokaciju vozila, pravac kretanja i provjeru registracije vozila bez fizičkog prisustva. RFID tehnologija predstavlja praktično uspostavljanje jedinstvene digitalne platforme za vozila što daje široku lepezu mogućnosti, a prije svega omogućava analizu saobraćaja sa podacima koji su značajni recimo za policiju, autoputeve, lokalne zajednice”, pojasnio je Mitrović.

Novim pravilnikom koji stupa na snagu 1. septembra riješeno je i pitanje izdavanja registarskih tablica za oldtajmere. Takva vozila imaće oznaku OT i šestocifreni broj na registraciji koja neće biti vremenski ograničena.

Osim što eliminiše mogućnost postojanja neosigurnih vozila, kod osiguranja od štete prilikom proglašenja totalne štete osiguravajuća društva mogu da isplate štetu, ali istovremeno moraju o tome obavijestiti organ unutrašnjih poslova.

Tako se praktično eliminiše mogućnost da totalno uništeno vozilo kasnije učestvuje u saobraćaju. Pravilnikom je riješen i postupak prilikom uništavanja iskorišćenih tablica.

“Važno je naglasiti da, u ovom trenutku, ne postoji nikakva promjena u pogledu registracije vozila. Da bi bilo koja promjena zaživjela, neophodno je uspostaviti funkcionisanje novog sistema stiker naljepnice. Potrebno je najmanje godinu dana za uspostavljanje sistema i vidjećemo kako će se stvari odvijati u narednom periodu. Ono što je sigurno, jeste da će građani imati koristi ukoliko ovaj koncept funkcionalno zaživi”, navode iz Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara.

Posao nabavke, raspodjele i personalizacije stiker naljepnica koje će vlasnici vozila plaćati devet KM, a koji uključuje i formiranje jedinstvenog informacionog sistema, obavljaće stručna institucija koju ovlasti ovo ministarstvo.

Iz resornog ministarstva napominju da novi Pravilnik ni na koji način neće poskupiti registraciju vozila, već će taj proces olakšati i učiniti bližim građanima, te je uvezati sa tehničkim pregledima, homologacijom i sertifikovanjem vozila, kako bi svi podaci bili objedinjeni.

“Namjera Ministarstva je bila da se javno objave svi pristigli komentari kako bi se iz njih vidjelo da su zaposleni u MUP-u na poslovima registracije preopterećeni naplatom tuđih računa, gdje je svrha registracije vozila bila podređena upravo takvim elementima. Nadamo se da će novi koncept podržati građani, koji i jesu u fokusu ovog novog pravilnika”, ističu iz Ministarstva.

Pojedincima ne odgovara da se unaprijedi postojeće stanje

Na zamjerke Mitrovićevog zamjenika Nedžada Brankovića i sekretara Igora Pejića koje su se pojavile u javnosti da nisu znali za donošenje novog pravilnika i najave da će biti pozvana Upravna inspekcija da izvrši nadzor, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara odgovara da su provedene sve potrebne javne konsultacije i održani radni sastanci sa nadležnim organima.

“Te ocjene ne stoje, jer je radna grupa za izradu pravilnika formirana još 2020. godine. Mislim da su ovdje u pitanju sasvim drugi ciljevi, koje želi ostvariti Branković, jer je u radnoj grupi učestvovao i čovjek iz Ministarstva, iz sektora transporta koji je njegov asistent na Fakultetu saobraćaja. Ako je Upravna inspekcija nadležna da izvrši nadzor, apsolutno nemam nikakvih problema da se to izvrši. Mi smo uradili što se tiče Ministarstva po procedurama koje su predviđene. Mislim da su dva puta rađene e-konsultacije, bilo je sastanaka sa IDDEEA-om u nekoliko navrata oko usaglašavanja novog Pravilnika, bila je i jedna radionica u vezi sa ovim pravilnikom, tražena su mišljenja od svih MUP-ova, i kantonalnih i od MUP-a Republike Srpske. Sva mišljenja, odnosno primjedbe nisu otklonjene, ostalo je sigurno nekih stvari, jer novim Pravilnikom se želi unaprijediti postojeće stanje, a pojedincima sigurno da to ne odgovara”, ukazao je ministar Mitrović uz ocjenu da svaka promjena kod ljudi koji trenutno obavljaju određene poslove nailazi na otpor.

Izvor: Agencije