Uprkos visokim cijenama, biće pečenja na trpezi

27.12.2022. - Aktuelno

Sudeći po jutrošnjim cijenama žive stoke na Stočnoj pijaci u Bijeljini, cijene umnogome ne odstupaju od prethodnih pazarnih utoraka.

Kako nam je rekao Boro Simić, radnik preduzeća “Grad” koje upravlja i Stočnom pijacom, prasići, težine oko 25 kilograma, koštali su od 7,70 do osam KM po kilogramu žive vage.

“Veći prasići, težine oko 30 kilograma, koštali su 7,50 KM po kilogramu, tovljenici, težine oko 120 kilograma, nuđeni su po cijeni od 3,70 do četiri KM po kilogramu žive vage. Jagnjad je koštala od 7,50 do osam KM po kilogramu”, kaže Simić.

Semberski uzgajivači svinja tvrde da će svježeg mesa  u vrijeme predstojećih praznika biti dovoljno na svakoj trpezi. Koliko će ko količinski moći sebi da priušti, to će zavisiti od visine mjesečnih primanja ili od visine penzija. Mnogi su se već odavno navikli na ustaljenu životnu praksu, da striktno vode računa o kućnim budžetima i da racionalno troše ono što imaju na raspolaganju. 

Što se tiče cijena prasećeg pečenja u bijeljinskim pečenjarama, koje su mnogi već rezervisali za predstojeće preaznike, rekoše nam da kilogram prasećeg pečenja košta od 25 do 30 KM po kilogramu. U odnosu na prošlu godinu, to je povećanje od skoro 30 odsto. U svakom slučaju, od obilježavanja tradicionalnih običaja neće se odustajati, ali će se oni obilježiti, po svemu sudeći, u puno skromnijim uslovima nego što je to bio slučaj proteklih godina.

Bijeljina.com