UKC RS prijeti nestašica hrane?

17.12.2022. - Aktuelno

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske mogao bi ostati bez namirnica za pripremu obroka za hospitalizovane pacijente nakon što je firma „Novo-teks“ jednostrano raskinula ugovor sa ovom zdravstvenom ustanovom, saznaje CAPITAL
Zbog toga je rukovodstvo UKC-a krenulo u hitnu nabavku mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda te ribe.

 

 

Pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja, koji su juče pokrenuli, traže novog dobavljača, a koliko je situacija ozbiljna govori podatak da je rok za dostavljanje ponuda svega četiri dana, odnosno do 19. decembra.

„S obzirom na cjelokupnu situaciju u kojoj UKC RS ostaje bez redovnog snabdijevanja  hranom, te hitnosti obezbjeđivanja pripreme od 3.000 do 5.000 obroka na dnevnom nivou, pristupa se sprovođenju pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, u cilju kontinuiranog snabdijevanja prehrambenim proizvodima“, navodi se u informaciji o pregovaračkom postupku.

Kao razlog za sprovođenje pregovaračkog postupka UKC navodi jednostrani raskid ugovora i krajnju hitnost zbog koje je nemoguće ispuniti rokove predviđene za druge redovne postupke javnih nabavki.

UKC je početkom ove godine potpisao ugovor za nabavku hrane sa banjalučkom firmom „Novo-teks“.

Nabavka je bila podijeljena na devet lotova, a prvim, drugim i trećim lotom obuhvaćena je nabavka mesa, mlijeka i ribe.

Za ta tri lota ugovor je jednostrano raskinuo „Novo-teks“ dok su za ostale lotove ugovori i dalje na snazi.

Direktor UKC RS Vlado Đajić danas nije odgovarao na pozive CAPITAL-a, ali jeste direktor „Novo-teksa“ Novak Milaković koji je potvrdio da je njegova firma raskinula ugovor sa najvećom zdravstvenom ustanovom u RS za tri lota.

Razlog za to je, kaže, enormno povećanje cijena na tržištu.

„Ne mogu ja nešto kupovati za 40 feninga, a prodavati za 22 feninga. Ugovorni organ neka ispoštuje i iscrpi sve zakonske odredbe koje može, jer prema novom Zakonu o javnim nabavkama ima pravo na povećanje ugovorne cijene do 30 odsto od osnovnog ugovora“, kaže Milaković.

Kaže da rukovodstvo nije pristalo na aneks ugovora i da je zbog toga on raskinut.

Na pitanje da li će se prijaviti na novi tender kaže „o tom – potom“.

 

izvor:Capital/Buka/FOTO:Buka