Uhapšene dvije osobe, ovo im se stavlja na teret | Bijeljina.com

Uhapšene dvije osobe, ovo im se stavlja na teret

05.09.2023.
Lica čiji su inicijali S.S. iz Tuzle i R.V. iz Čapljine uhapšena su danas na području Tuzlanskog kantona zbog sumnje da su počinila više krivičnih djela, saopšteno je iz Federalne uprave policije /FUP/.

U nastavku operativne akcije “Hum dva”, koja se sprovodi pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Mostaru, a prema naredbi mostarskog suda, na području Tuzlanskog kantona izvršeni su pretresi i uhapšena ova lica.

Uhapšena lica osumnjičena su da su počinila krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnog djela u vezi sa davanjem lažnog iskaza, podstrekavanja i sprečavanja dokazivanja.

Osumnjičena lica su svjesno, prema uputstvima i planovima optuženog čiji su inicijali S.Đ. postala članovi grupe koju je on osnovao, te s jasno podijeljenim ulogama djelovala prema njegovim uputstvima tako da činjenjem krivičnih djela utiču na postupak koji se protiv njega vodi pred Kantonalnim sudom u Mostaru.

Lica S.S. i R.V. su prijavljivala, odnosno podstrekavala druge na lažno prijavljivanje lica za koja su znala da nisu počinila krivično djelo koje prijavljuju, u korist optuženog S.Đ.

Uhapšena lica su nakon kriminalističke obrade u prostorijama FUP-a predata Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Pripadnici FUP-a, kako je navedeno, nastavljaju dalje aktivnosti na dokumentovanju ovih krivičnih djela.

Izvor: Bl portal