“Ugriz zime neće dugo potrajati” Poznati meteorolog otkrio kakvo nas vrijeme očekuje u narednoj sedmici

12.01.2024. - Aktuelno

Nedim Sladić, najpoznatiji BiH meteorolog, rekao je kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima.

Responsive image

Kako je naveo, može potvrditi da definitivno ovaj ugriz zime neće dugo potrajati i da je pred nama veoma brzo određeni vid zatopljenja. Južna strujanja koja očekujemo će biti sve izvjesnija tokom iduće sedmice pa će polako rasti temperaturama zraka. Najprije one na višim nadmorskim visinama, a potom i u nizinama. Treba istaći prije svega da nećemo osjetiti taj porast odmah, već postepeno. Pogotovo u početku sedmice kada ponovo očekujemo da će biti dotoka vlažnog i nešto nestabilnijeg zraka sa zapada i jugozapada kontinenta koji će usloviti nove padavine. Ovoga puta u većem dijelu BiH bi se radilo kiši, s obzirom na to da je zrak sa područja Mediterana. S druge strane, na planinama može biti malo snijega, ali od srijede temperature zraka osjetno rastu, zahvaljujući pritisku osjetno toplije zračne mase s jugozapada kontinenta, jača jugo.

Potom je dodao da će to biti uzrok da temperature zraka značajnije porastu. Dakle, nakon današnjih jutarnjih minus 5 do minus 10, mi govorimo da će temperatura u srijedu, pogotovo idući četvrtak, ići do plus 15, plus 16 stepeni. Tako da, generalno gledano, mi možemo govoriti o zatopljenju, koje će najvjerovatnije opet imati manju tendenciju sa padom temperature zraka kako bude, piše N1.

Zima bi mogla pokazati zube u martu ili aprilu

“Ako se sada pogleda materijal, neke bitnije zime nema u narednom periodu. Plus, treba istaknuti ne samo s aspekta trenutnih pokazatelja prognoznih modela, već i pojedinih tropskih interakcija koje utječu na vrijeme i u ovim našim područjima. S obzirom na protekle godine u kojima smo u martu, aprilu, pa čak i maju mjesecu imali prodore osjetno hladnijeg zraka sa sjevera i srednjoevropskog kontinenta, ni ove godine, nažalost, ne treba da nas iznenadi sličan scenarij. A s obzirom na to da dosta je nakupljene hladnoće sada na području sjeverne i srednjoeuropske Evrope, tako da generalno gledano i ponašanje tog takozvanog polarnog vrtloga, odnosno sama ta interakcija između stratosfere i troposfere će imati određenu implikaciju u drugom dijelu zime”,rekao je Sladić.

Izvor: Srpska info