Ugostitelji u Sarajevu konobarima nude do 1.200 KM platu, ali ih sve teže pronalaze

05.06.2022.

Pregled ponuda za poslove u Sarajevu pokazuje da vlada velika potražnja za ugostiteljskim radnicima, prije svega konobarima. Radnicima se u oglasima nude plate u prosjeku od 1.000 do 1.200 KM, te bakšiš koji dobiju u toku dana.

Dolazak ljetne turističke sezone pred ugostitelje u Bosni i Hercegovini stavlja izazov pronalaska dovoljnog broja ugostiteljskih radnika. Primamljive ponude sa mora privuku veliki broj konobara i drugih radnika u ugostiteljstvu da okušaju sreću na sezonskim poslovima, prije svega u Hrvatskoj.

Hrvatski Zavod za zapošljavanje nedavno je objavio da u ovoj državi fali između 30.000 i 35.000 radnika. U potrazi sa sezonskim radnicima, u Hrvatskoj se konobarima nudi plata i od 1.000 eura plus bakšiš uz često obezbjeđen smještaj, hranu i prijevoz. Za kuhare se ponude kreću od 2.000 do 2.500 eura.

Amar Trbović, potpredsjednik Udruženja sarajevskih ugostitelja, kaže da se ne može pronaći ni konobara ni kuhara.

“Razlog je što neće ljudi da rade, naučili da kukaju. Ja nudim platu 1.000 KM, prijava plus topli obrok i teško je naći, imaju i bakšiš. Konobari sa toplim obrokom ima platu 1.200 KM i minimalno 20 KM bakšiša dnevno”, kaže Trbović o uslovima koji se nude.

Kaže da samo u Sarajevu fali par hiljada radnika, te da je nezadovoljan suradnjom sa Zavodom za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Tvrdi kako ugostitelji ne prolaze na projektima koji se tiču zapošljavanja.

“Problem je što kada sa Biroa tražim konobara ili kuhara koji su školu završili, kažu poslat ćemo i niko nikad se ne javi”, kazao je Trbović.

Ističe i kako mnogi radnici traže da ne budu prijavljeni u skladu sa zakonom kako bi imali slobodu da napuste poslodavca kada žele.

“Kada bi oni sistem uredili, da kada se pošalje sa Biroa poziv mora se osoba javiti na posao, kao svugdje u Evropi, ako tri puta odbije posao, skine ga sa Biroa i izgubi osiguranje, bilo bi radnika”, smatra Trbović.

Iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevu kažu kako je u blagom porastu broj upita za konobare i šankere od strane vlasnika ugostiteljskih objekata ali i da raste broj osoba koje odlaze na sezonski rad.

“Razlozi nedostatka kadrova su nedovoljno dobri uslovi rada, bolje plaćena ponuda sezonskih poslova u Hrvatskoj. Situacija je takva da određeni broj osoba daje otkaze na radnim mjestima u ugostiteljstvu u našoj državi, kako bi išli raditi sezonski posao u Hrvatskoj. Stava su da će za nekoliko mjeseci rada u Hrvatskoj finansijski mnogo bolje proći nego da su ostali raditi u Bosni i Hercegovini”, pojašnjavaju iz Službe za zapošljavanje.

Kao jedan od razloga za nezainteresovanost za rad u ugostiteljstvu navode i postojanje predrasuda o ovim poslovima, posebno kod žena, naročito kada su u pitanju poslovi konobara i šankera.

izvor:klix/FOTO: POS Sector