Udruženje novinara iz BiH reagovalo na odluku o kriminalizaciji klevete u Srpskoj

12.03.2023. - Aktuelno

Upravni dobor Udruženja novinara iz BiH novinari poziva poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da na zasijedanju 14. marta odbace Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS i zatraže stručno mišljenje Venecijanske komisije o re-kriminalizacije klevete i negativnim posljedicama tog procesa na slobodu izražavanja i mišljenja.

Upravni odbor novinara iz BiH podsjeća da su novinarska zajednica, mediji, civilno društvo i pravnici upozorili na brojne nedostake Vladinog prijedloga re-kriminalizacije klevete: od kršenja Ustava Srpske i Evropske konvencije o ljudskim pravima, preko proceduralnih propusta i isključivanja javnosti, do generisanja straha i poticanja nasilja prema novinarima i medijima, putem neodmjerenih izjava predsjednika Milorada Dodika i pojedinih članova Vlade Srpske. Postupak ponovne kriminalizacija klevete je naišao na nepodijeljenu osudu novinarske zajednice u BiH, Evropi i svijetu, kao i brojnih međunarodnih organizacija sa uticajem na zaštitu ljudskih prava i demokratskih vrijednosti.

Navedene reakcije su ozbiljno uzdrmale teško stečeni kandidatski status Bosne i Hercegovine u procesu EU integracija, u okviru kojeg medijske slobode i sigurnost novinara visoko kotiraju i predstavljaju uslov koji država mora ispuniti.

Upravni odbor novinara iz BiH upozorava kako bi prihvatanje re – kriminalizacije klevete i skupštinska rasprava o Vladinom prijedlogu značili da poslanici NSRS pristaju na kršenje Ustva Srpske i Evropske konvencije o ljudskim pravima kao i na zaustavljanje evropskog puta BiH. Sa druge strane, prihvatanjem nerazumnog prijedloga Vlade, poslanici bi pokazali svojim glasačima u Republici Srpskoj kako podržavaju zavođenje pravne represije nad svakim građaninom koji se usudi u vlastitoj kući ili na javnom mjestu izgovoriti krtiku, nezadvoljstvo ili neslaganje sa vladajućim strukturama u tom entitetu.

Upravni odbor novinara iz BiH zato poziva poslanike NSRS da, kao članovi najvišeg zakonodavnog tijela, zatraže mišljenje Venecijanske komisije – savjetodavnog i nezavisnog tijela Savjeta Evrope, čiji su članovi ugledni stučnjaci iz oblasti vladavine prava i zaštite demokratskih vrijednosti, piše Klix.

Njihovo mišljenje može pomoći NSRS u pronalasku najboljih rješenja za balans prava: onog na uživanje slobode medija i slobode izražavanja, primanja i širenja informacija bez cenzure i nasilja nad novinarima, sa jedne strane, i pružanja pravnih garancija zaštite ugleda, časti i privatnosti svakog čovjeka, sa druge strane.

Izvor:Srpskainfo