U “Zotoviću” 14 pacijenata pozitivno na kovid | Bijeljina.com

U “Zotoviću” 14 pacijenata pozitivno na kovid

05.09.2023.

U Institutu “Dr Miroslav Zotović” proteklog vikenda je više pacijenata otpušteno sa bolničkog liječenja zbog infekcije virusom korona, saznaje portal banjaluka.com.

Ovu informaciju su nam juče potvrdili u Institutu “Dr Miroslav Zotović” rekavši da je u posljednja tri dana 14 pacijenata bilo pozitivno na virus korona, od čega se njih 13 liječilo u “Banji Slatini”, a jedno u “Ortopediji”.

“Niko od zaposlenih nije pozitivan na kovid. Govorimo o izolovanom slučaju, jer smo od prestanka epidemije korona virusom imali samo sporadične slučajeve infekcije “Covid 19” kod pacijenata na stacionarnom liječenju, a u posljednja tri dana “Covid 19” je otkriven kod 14 pacijenata”, rekli su iz Instituta za “banjaluka.com” ističući da trenutno niko od zaposlenih nije pozitivan na korona virus.

Dodaju da su u ovom slučaju, radi sprečavanja daljeg širenja infekcije, pacijente uputili na kućno liječenje, odnosno nadležne domove zdravlja do prestanka simptoma. Kako su kazali, svakodnevno testiraju pacijente pri prijemu na odjeljenjima za smještaj imunokompromitovanih pacijenata i sa tom praksom nisu prekidali od početka epidemije korona virusa. 

“To podrazumijeva onkološke pacijente na radioterapiji, pulmološke pacijente i pacijente upućene na terapiju zbog limfedema nakon operacije karcinoma”, kazali su iz ovog Instituta.

Naglasili su da kao javna zdravstvena ustanova kontinuirano provode opšte mjere prevencije širenja infekcije.

“Pojačali smo mjere opšte i lične higijene kao što su higijena i dezinfekcija prostora i opreme, provjetravanje, higijena i dezinfekcija ruku, te korišćenje lične zaštitne opreme”, pojasnili su iz Insituta.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo (IJZ) u prethodnoj sedmici je u IJZ-u, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS, te u bоlnicаmа “Sv. Vrаčеvi” u Biјеljini i “Sv. apоstоl Lukа” u Dоbојu i Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči izvršеnо tеstirаnjе 27 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, a nоvi virus kоrоnа pоtvrđеn je kоd pеt оsоbа -dvа muškаrcа i tri žеnе stаriје živоtnе dоbi.

Prema saznanjima sa terena, u banjalučkim domovima zdravlja nema vanredne situacije, te pacijenti koji se jave sa temperaturom testiraju na kovid. Ukoliko su pozitivni najčešće je riječ je o blažoj kliničkoj slici, te pacijente šalju na kućnu liječenje uz odgovarajuću terapiju. 

Banjaluka.com / Autor: J. Stanić