U Njemačkoj postoji Ambulanta za uplakane bebe, nude pomoć iscrpljenim roditeljima

22.08.2022. - Aktuelno

Cilj je da se novopečenim majkama pruži krizna podrška u trenucima očaja, straha i iscrpljenosti koje često osjećaju dok balansiraju sopstveni fizički oporavak s novorođenčetom koje plače.

Nakon što je Dara Filds na Twitteru objavila da u Berlinu postoji usluga hitne pomoći za uplakane bebe, nije teško zaključiti zašto mnogi zavide stanovnicima glavnog grada Njemačke.

Osim u Njemačkoj, usluga “Schreibaby Ambulanza”, što u prevodu znači Ambulanta za uplakane bebe, dostupna je i u Austriji, Švajcarskoj i Luksemburgu.

Cilj je da se novopečenim majkama pruži krizna podrška u trenucima očaja, straha i iscrpljenosti koje često osjećaju dok balansiraju sopstveni fizički oporavak s novorođenčetom koje plače.

Kada hitna pomoć za uplakane bebe stigne, roditeljima se ponudi da se distanciraju, kao i da nauče nove i inovativne načine brige o jedinstvenim potrebama svoje bebe.

“U Berlinu postoji ambulanta za uplakane bebe. Ako vaša beba previše plače, a vi ste iscrpljeni, oni dolaze k vama, provjeravaju vaše emotivno stanje i daju vam savjet”, napisala je Filds i skupila 12 hiljada lajkova.

Ovu uslugu mogu koristiti roditelji djece do treće godine. Pomoć nude i socijalni radnici, učitelji i psiholozi koji savjetuju o spavanju, ishrani i ponašanju, kao i o svemu ostalom što bi moglo povećati stres i iscrpljenost kod roditelja male djece.

Prema Američkom psihološkom udruženju (APA), jedna od sedam žena doživi postporođajnu depresiju, a studija iz jula 2022. godine, objavljena u “Journal of Psychiatric Research”, pokazuje da su se stope značajno povećale od početka pandemije koronavirusa.

Studija iz 2019. godine, objavljena u časopisu “Academic Pediatrics”, otkrila je da je za žene koje imaju nemirne bebe dvostruko veća vjerovatnoća da će imati umjerene do teške simptome depresije.

Izvor:Agencije