U jednom danu održana državna i međunarodna izložba pasa u Bijeljini (Foto)

12.06.2022.

Kinološko društvo „Semberija-Bijeljina“ ove sunčane nedelje bilo je domaćin državne (CAC) i međunarodne izložbe pasa (CACIB). Po prvi put u istoriji kinološkog udurženja u jednom danu su održane obje izložbe i tom prilikom 500 pasa učesnika, svih rasa, ispunilo je plato „Etno sela Stanišići“, gdje su se izložbe održavale  i privuklo veliki broj znatiželjnih posjetilaca.

Radenko Božić član UO kinološkog Saveza RS i kinološki sudija kaže za portal Bijeljina.com da je zadovoljan odzivom odgajivača, otprilike po 237 učesnika bilo je prijavljeno za obje izložbe.

„Učešćem na ovoj manifestaciji izlagači ostvaruju mogućnost osvajnja šampionata RS. Odgovarajući papiri su i na ovim izložbama bili neophodni, rodovnici su jedni od uslova za sticanje prava na prijavu na izložbu, zatim se utvrđuje vizuelnim kontaktom da li je pas u tipu rase, da li je vodljiv, socijalizovan i tako dalje, pa tek onda slijedi ocjenjivanje od strane sudija“, ističe Božić.

Ponosni vlasnici ljubimaca koji su učestvovali na izložbama su pojedinačno hvalili ekipi portala Bijeljina.com rase svojih pasa, ističući da kada počnu jednom da posjećuju ovakve manifestacije, rijetko koju izložbu preskoče.

„Počeli smo da radimo treninge veoma rano, sa devet mjeseci. Nedavno smo učestvovali na značajnoj izložbi u Slovačkoj i bili smo u svom razredu prvi, što je potvrda da se trud i timski rad isplati uvijek“, kaže Darko Jovanović iz Novog Sada vlasnik srednjeazijskog ovčara.

„Bavim se ovom rasom nekih pet godina, riječ je o pasmini koja plijeni svojim karakterom, svakog osvaja, odlični su za djecu, porodicu, dvorište, i veoma stabilni što je važno za pasminu, u prevodu ovo je jedan veliki gospodin među psima“, objašnjava nam karakteristike svog ljubimca, takođe srednjeazijskog ovčara, vlasnik odgajivačnice iz Šapca Đorđe Jovanović.

Pored velikog broja učesnika-izlagača  iz bivše Jugoslavije, bilo je i gostiju iz Ukarajine, na ovom jedinstvenom prazniku kinologije u Semberiji.

Bijeljina.com