U Hrvatskoj od sutra cijene u kunama i u evrima

04.09.2022. - Aktuelno

U Hrvatskoj će od sutra, nepuna četiri meseca prije ulaska Hrvatske u eurozonu, nastupiti zakonska obaveza dvojnog prikazivanja cijena u kunama i evrima, kao mjera za zaštitu potrošaca u postupku uvođenja nove valute.

Od sutra pa do 31. decembra 2023. godine poslovni subjekti i drugi obveznici u svojim odnosima s potrošačima moraju jasno da istaknu cijenu i druge novčane vrijednosti i u evrima i u kunama, prenosi Index.

Obaveza je da cijene roba i usluga moraju biti jasno vidljivi, lako čitljivi, razumljivi, iskazani tako ne dovode potrošaca u zabludu i da potrošač može tačno da razumije na koju se robu odnosno na koju uslugu cijena odnosi i da mogu provjeriti da li su cijene ispravno preračunate.

Takođe, na vidljivom mjestu u prodajnom prostoru treba da bude istaknut i fiksni kurs.

Dvojno iskazivanje cijena preduzeća će morati da primjene i na cjenovnike i promotivne materijale koje objavljuju na internet stranicama i u medijima.

Savjet Evropske unije je 12. jula ove godine donijelo odluku o usvajanju evra u Hrvatskoj 1. januara 2023. godine, jer je utvrdilo da Hrvatska ispunjava sve potrebne uslove za uvođenje evra kao zvanične valute.

Savjet Europske unije odredilo je i da je kurs 7,53450 kuna za jedan evro.

Izvor:Nezavisne