Slavni Pupin nas podsjeća na Višnjićevo narodno pjevanje

28.01.2023.

“Višnjićevo ime i njegove pjesme treba da se rano urezuju u dušu naše omladine, jer te pjesme dišu najčistijim duhom”.

                                              (Mihajlo Pupin)

Profesori i učenici Bijeljinske Gimnazije “Filip Višnjić” ponose se velikim reljefom koji je 1934. godine ovoj školi poklonio jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih naučnika, fizičar, diplomata, književnik, zadužbinar i humanista Mihajlo Idvorski Pupin.

Mihajlo Pupin je bio profesor Kolumbija univerziteta u Njujorku, bio je i učesnik Versajske konferencije na kojoj se odlučivalo, između ostalog, i o granicama Jugoslavije.

Pupin je svojevremeno u SAD dobio i Pulicerovu nagradu za književnost za autobiografsko djelo “Sa pašnjaka do naučenjaka”.

Iz originalnog rada slavnog jugoslovenskog vajara Rudolfa Valdeca izrađena su dva bronzana odlivka, od kojih je jedan stajao iznad kamina u Pupinovoj kući u Nortfolku (Konektikat, SAD), dok je drugi 1934. godine proslijeđen bijeljinskoj Gimnaziji povodom obilježavanja stogodišnjice smrti najslavnijeg srpskog slijepog guslara i pjesnika Filipa Višnjića.

U pismu Odboru za obilježavanje stogodišnjice, Pupin ističe da svake godine na dan smrti Filipa Višnjića treba u Gimnaziji održati predavanje o Filipu Višnjiću, njegovim pjesmama koje su Pupinu sačuvale ljubav prema srpskim narodnim pjesmama, prema ljepoti srpskog jezika, ali, sačuvale su mu i duhovnu vezu sa njegovim srpskim narodom.

Na reljefu je prikazan stari guslar Višnjić koji uz gusle kazuje narodne pjesme, a slušaju ga žena sa djetetom i mladoženja sa djevojkom, kao simbol budućih pokoljenja. Generacije učenika i profesora bijeljinske Gimnazije, s dužnim poštovanjem, čuvaju ovaj poklon kao nezaboravnu uspomenu na velikog naučnika Mihajla Pupina i velikog pjesnika Filipa Višnjića.

Bijeljina.com