U Bijeljini nije usvojen konsolidovan izvještaj o izvršenju budžeta za 2021. godinu

29.06.2022.

Odbornici Skupštine grada Bijeljina danas nisu podržali konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu, kao ni izvještaj o budžetskom izvršenju u prvom kvartalu ove godine, rekao je predsjednik gradske Skupštine Aleksandar Đurđević.

Đurđević je na konferenciji za novinare rekao da je u konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta za prošlu godinu, sve što je kapitalno i predstavlja razvojne projekte realizovano u manjem iznosu.

“Izvještaj je tehnički urađen zaista dobro, ali je suština mnogo bitnija. U izvještaju se može vidjeti da je, kroz rebalans, a zatim i realokacije i rezervaciju, kozmetički prikriveno neizvršenje određenog dijela budžeta”, naveo je Đurđević i dodao da je zbog toga izostala podrška.

On je ukazao da je za prethodni period simptomatično to što se iz Gradske uprave uopšte ne upuštaju ni u kakav konstruktivan razgovor, te imaju ignorantski pristup prema odbornicima u Skupštini grada.

Đurđević je napomenuo da su odbornici u daljem nastavku sjednice usvojili izvještaj o radu zimske službe i izvještaj o radu Gradskog pozorišta “Semberija”, koje je dobilo niz pohvala od odbornika.

“Usvojili smo i zaključak kojim se Savjet za kulturu Skupštine grada, gradonačelnik i Gradsko pozorište zadužuju da u roku od 90 dana naprave plan aktivnosti kako bi ovo pozorište dobilo status narodnog, što bi znatno olakšalo njegovo finansiranje, koje bi prešlo na Republiku Srpsku”, rekao je Đurđević.

On je naveo da je usvojen izvještaj o radu za prošlu godinu, te plan za ovu godinu Direkcije za razvoj i izgradnju, koja je poslovala pozitivno i vrijedna je hvale, kao i Dom zdravlja, čiji je izvještaj o radu jednoglasno usvojen.

On je ukazao da nije usvojen izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Gradske toplane, sa planom rada za ovu godinu, već je na prijedlog odbornika ova tačka skinuta sa dnevnog reda jer se na sjednici nije pojavio direktor tog preduzeća, niti neko iz menadžmenta.

“Prilično je neozbiljno da raspravljamo o planu sistemskih mjera za restrukturisanje i stabilizaciju Gradske toplane bez menadžmenta”, napomenuo je Đurđević.

Prema njegovim riječima, nije usvojen ni prijedlog izmjene programa korištenja sredstava na računu posebnih namjena na osnovu boravišne takse, dok je usvojen niz informacija koje se tiču zdravstvene zaštite, aktivnosti nevladinih organizacija, omladinskih organizacija, zaposlenosti i nezaposlenosti, te djece sa posebnim potrebama.

” Posebnu diskusiju izazvala je informacija o realizaciji proljećne sjetve u 2022. i pripremama za žetvu. Održano je više sastanaka sa predstavnicima poljoprivrednika i mlinara i ne postoji dogovor o otkupnoj cijeni strnih žita, prije svega pšenice. Upućen je poziv ministrima poljoprivrede Borisu Pašaliću, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staši Košarcu, kao i premijeru Srpske Radovanu Viškoviću i imamo informacije da će biti održan u ponedjeljak, 4. jula, što nas raduje”,  istakao je Đurđević.

On je, govoreći o posljednjoj tački dnevnog reda – komisiji za izbor i imenovanja, naveo da je Milorad Sofrenić nakon javnog konkursa ponovo izabran za direktora Centra za socijalni rad.

Đurđević je rekao da je bilo mnogo diskusije po tački dnevnog reda koja se odnosi na pitanja i inicijative, gdje su se odbornici žalili na ignorantski odnos Gradske uprave po tim aktivnostima.

“Dobre inicijative imali su i odbornici SDS, PDP i DNS, ali su i one završavale u fiokama i nisu realizovane”,  naveo je Đurđević.

Zamjenik šefa Kluba odbornika SNSD Zlatan Lazarević rekao je da izvještaj o izvršenju za prošlu godinu sada i liči na nešto nakon što su ga “ispeglali” amandmani skupštinske većine, koji su naišli na ružne izjave gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića.

“Kada je riječ o izvještaju za prvi kvartal ove godine, oči para to da neke stavke, koje su vezane lično za aktivnosti gradonačelnika, premašuju koeficijent dva, a one koje su sistemske su ispod 0,5. Znači, tamo gdje gradonačelnik lično dijeli pomoć građanima i mijenja ulogu Centra za socijalni rad, kofecijent je veći od dva”, naveo je Lazarević.

On je rekao rekao da se gradonačelnik, uglavnom, bavi takozvanom borbom protiv kriminala, koja je, u stvari, politički progon.

” Očigledno je da oni koji su ostali vjerni SDS i PDP nisu predmet revizija gradonačelnika, a da oni koji su se drznuli i prišli Koaliciji „Dogovor za Bijeljinu“ doživljavaju politički progon “, rekao je Lazarević.

On tvrdi da gradonačelnik stalno krije 30 predmeta u vezi sa podsticajima iz Odjeljenja za poljoprivredu.

“On je rješenjima naložio da se ta sredstva vrate. Ljudi su tužili, dobili na sudu. Trošak po jednom predmetu je 1.250 KM, što je ukupno 37.500 KM narodnog novca koji je uzalud otišao iz gradske kase”, rekao je Lazarević i ocijenio da je politički pristup vrlo evidentan.

Lazarević je ukazao da gradonačelnik mora biti vizionar, pokretač mnogih aktivnosti i da ljudima u javnim preduzećima daje kreativnu dimenziju.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović smatra da je dobro što je ostvaren suficit u budžetu, te napomenuo da uvijek može i mora bolje kada je riječ o preduzećima javno-komunalne djelatnosti.

Petrović je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da nije učestvovao u kreiranju izborne liste SDS.

” Na sastanku Glavnog odbora stranke nisam učestvovao, ali sam o svojim stavovima upoznao kompletno rukovodstvo stranke”, izjavio je Petrović.

Odbornici Skupštine grada Bijeljina iscrpili su današnji dnevni red, koji je brojao 25 tačaka.

Izvor:Srpskainfo/Foto: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA