U akciji “Golden” meta Zlatan Ćuk

27.12.2022. - Aktuelno

U policijskoj akciji „Golden“ koja se provodi na području Bijeljina meta je Zlatan Ćuk i njegova ekipa, a u sve je uključen i FBI

Akciju izvodi pripadnici SIPA i Ministrastva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a danas su na području Bijeljine i Ugljevika započeli pretrese poslovnih i  stambenih objekata i pokretnih stvari na 14 lokacija kao i privremeno oduzimanje dokumentacije od jednog pravnog lica.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“, „Neovlašten promet opojnih droga“, „Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe„  i „Pranje novca“ propisana Krivičnim zakonom BiH.

Pretresi  i privremeno oduzimanje dokumentacije se vrši po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH u saradnji sa policijskim službenicima Policije Brčko distrikta BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Tokom rada po predmetu Državna agencija za istrage i zaštitu je ostvarila dobru međunarodnu saradnju sa Tužilaštvom i Policijom Savezne Republike Njemačke, EUROPOL-om i kancelarijom FBI pri Ambasadi Sjedinjenih Amerčkih Država u BiH.

Izvor:Srpskainfo/Foto:  GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA