Svečana akademija povodom obilježavanja 30 godina od formiranja VRS

12.05.2022.
svečana akademija

Foto/RTRS

Svečana akademija povodom obilježavanja 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske /VRS/ počela je večeras u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Svečanoj akademiji prisustvuju predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, kao i ličnosti iz javnog života i mnogobrojni građani.

Foto/RTRS

Parastosom i polaganjem cvijeća, te centralnom svečanošću u kasarni “Kozara” sutra će u Banjaluci biti obilježeno 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 17 godina postojanja Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Odluka donijeta 1992. godine

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske, koja je postojala od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Izvor:RTRS/Foto RTRS