Sve je manje mesa na trpezama

27.11.2022.

Sve je manje mesa na trpezama, a tako bi moglo da bude i tokom zime. Svinjokolj je nikada skuplji. Iako već visoke, cijene svinja mogle bi biti i više.

Cijena tovne svinje trenutno iznosi od 4,5 do 5 KM. Ovako visoke cijene poljoprivrednici još nisu doživjeli. Oni koji pripremaju ziminu ove godine, zbog ovakve finansijske situacije, imaće manje posla.

“Neki neće ni klati, neće moći, skupo je. Došlo je do drastičnog porasta cijene. Stočni fond se smanjio, prodato sve sto je bilo, nije bilo žitarica da se ishrani i onda je smanjeno. Tako da, šta će biti, biće i skupo, biće baš nezgodno”,  kaže Siniša Perić, domaćin iz Dvorova kod Bijeljine.

Po procjeni Udruženja uzgajivača svinja, u ovoj godini je 200.000 krmača manje u Republici Srpskoj. S obzirom na ograničen uvoz mesa iz Evropske unije jer je ponuda veoma mala, cijene prasadi do 30 kilograma mogle biti još veće.

“Ja prvi sam prodavao 7,10 KM, sa PDV-om, prasiće u prosjeku 30 kilograma. A, ako je tako sada pred post, to znači, iza posta se može očekivati lagano povećanje cijene od marku i po do dvije”,rekao je Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske.

Određeni broj kupaca se okreće kupovini manjih količina mesa u mesarama. Zbog skupe proizvodnje i sve veći broj proizvođača svinja odustaje od uzgoja. Kilogram žive vage tovnih svinja u istom periodu prošle godine kretao se oko 3 KM. Visoka je i ovogodišnja cijena čvaraka. Kao nikada do sada – cijena po kilogramu je oko 25 maraka.

Izvor/Foto: ATV