Sutra o referendumu za opoziv gradonačelnika Petrovića

07.02.2023. - Aktuelno

Na sutrašnjoj sjednici Skupštine grada Bijeljina odbornici će se izjasniti o inicijativi 25 odbornika za raspisivanje referenduma o opozivu aktuelnog gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

Mišljenja građana su podijeljena, počevši od onih koji su za, kako sami kažu, preispitivanje svačijeg rada i utvrđivanje odgovornosti za sve ono što nije urađeno po zakonu, do onih koji su protiv raspisivanja referenduma i pokretanja opoziva, smatrajući da je riječ o mladom čovjeku  koji još uvijek nema dovoljno političkog iskustva, ali, uz dobronamjernu pomoć i saradnju većine sve se može, kako kažu, ispraviti i nadoknaditi.

Ima puno mladih koji su ogorčeni trenutnim stanjem u društvu, kako naglašavaju, maksimalno razočarani u ovaj društveni poredak i oni jedinu šansu vide u odlasku s ovih prostora. Ne žele da javno iznesu svoje mišljenje, iako, kako kažu, ničega se ne boje.

Ima puno i onih koji sebe svrstavaju u „politički neutralne“ i „ekonomski nezavisne“, pa ističu da ih ne interesuje ni pozicija, a ni opozicija. Oni žele samo da rade svoj posao.

Rade Stevanović, penzioner, kaže da aktuelnog gradonačelnika ne treba  mijenjati, jer sve radi po slovu zakona. 

 

„On radi onako kako treba da se radi, sve po zakonu, za narod. Njega je narod izabrao. On se sam ne može izboriti protiv kriminala i korupcije. On je zaposlio neke mlade ljude i nije se osvrtao na to kojoj oni političkoj stranci pripadaju. Iskoristio je mogućnost da mladim ljudima ponudi neku izvijesnost, neki posao“, kaže Stevanović.

„Shvatio bih da se te i takve funkcije prihvati neko ko je školovan za političara. Kako ja mogu sada da obavljam posao hirurga. Mnogi su potrčali u politiku zbog privilegija i mogućnosti brzog bogaćenja. Šta je on uradio za protekle dvije godine, gdje su nove investicije? Uostalom, kakav narod, takvi i političari, takva nam je vlast“, kaže jedan naš sugrađanin, s molbom da ostane anoniman.

Rajko Jegdić kaže da je najbolje da se narod na referendumu izjasni, da li je za Petrovićevu smjenu ili protiv njegove smjene. 

 

„Prošle su dvije godine, pa, neka se preispita, da li je on zaslužio da i dalje vodi ovaj grad. Lično mislim da je riječ o mladom, nekorumpiranom čovjeku. Treba ga pustiti da i dalje radi. Narod u Semberiji neće pokleknuti. Donijeće ispravan stav. Rezultat referenduma će biti za ostajanje Petrovića“, smatra Rajko Jegdić.

Bojan Bobić smatra da je legitimno raspisati referendum i preispitati još jednom narodnu volju, kada je u pitanju status aktuelnog gradonačelnika.

“Izuzetno je važno ko i kako upravlja gradskim budžetom teškim 65 do 70 miliona KM. Svi mi se svakodnevno pitamo, šta će biti s nama, s mogućnošću dobijanja posla, stambenog kredita, osiguranja životne egzistencije. Ako se mi pitamo, neka se onda i političari pitaju za nešto, neka se pozabave problemima običnog čovjeka”, kaže Bobić.

I Nebojša Zorić smatra da ne treba raspisivati referendum. 

„Uvijek sam bio za ulazak mlađih snaga u politiku. Čak, iako je griješio, treba mu pomoći. Politički korektno bi bilo da mu se pomogne. Smatram da je devedeset odsto onoga što je radio, radio u najboljoj namjeri za ovaj grad. Nama treba na čelu grada čovjek koji će voljeti ovaj grad, koji će se boriti za razvoj i prosperitet. Petrović je do sada pokazao da se želi razračunati sa nekim nečasnim radnjama njegovih prethodnika. Dočekan je „na nož“, što je i kod njega izazvalo određenu dozu revolta. Svi mi moramo biti spremni da radimo zajedno, ne u interesu određene političke partije, već u interesu grada i ove djece koja treba da ostaju ovdje“, kaže Nebojša Zorić.

 Bijeljina.com