Stižu još masnije cijene krmenadle

04.08.2022. - Aktuelno

Po svemu sudeći, svinjsko meso ćemo ubuduće plaćati po višim cijenama nego što su danas, a nije isključeno da će se to dogoditi i sa piletinom.

Na to uticaj ima više faktora, uključujući i stočnu hranu, gdje prognoze nisu optimistične, jer je, recimo, kukuruz pobacio kako kod nas, tako i u regionu, odakle masovno uvozimo.

Proizvođači svinja kažu da će cijene svinjetine rasti, jer, kako ističu, nema ponude, a poskupljuje stočna hrana.

“Evo, ponovo je poskupio kukuruz u maloprodaji. Maloprije sam bio u poljoprivrednoj apoteci i otišao je sa 81 na 83 feninga. On lagano kao osnovna sirovina počinje da poskupljuje, što nas dovodi u još težu situaciju”, žali se Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske.

On je u ovoj branši dugi niz godina, s tim što sada i te kako razmišlja šta dalje.

“Svinjetina je sve manje u interesu uzgajivača jer nema rentabilosti. Ja imam još isti broj u stadu, ali se patim i razmišljam šta da radim. Na terenu je uočljivo da nema ponude”, ističe Maljčić za “Nezavisne novine”.

S druge strane, Velibor Popović, predsjednik Upravnog odbora Zajednice živinara Republike Srpske, nije mogao da prognozira kakve nas cijene piletine očekuju. Ali…

“Činjenica je da se očekuje žetva sa umanjenim prinosima i da će se to odraziti na cijene žitarica. Međutim, mi nemamo proizvodnju za sve naše potrebe i jako puno zavisimo od uvoza”, rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, neozbiljno bi bilo govoriti o očekivanjima po pitanju cijena, ali nije dobra vijest to što se očekuju veliki gubici u Srbiji zbog suše.

“Mi u ovom momentu naše cijene prilagođavamo isključivo cijenama sirovina. Ako cijene sirovina budu išle gore, logično je da ćemo i mi to morati cjenovno pratiti. Ako cijene budu išle dolje, i to ćemo pratiti”, istakao je Popović u izjavi za “Nezavisne novine”.

Prema riječima zemljopradnika, velika suša i slaba vlažnost zemljišta ostaviće ih ove godine sa minimalnim prinosima kukuruza širom Srpske, a rod ove kulture, koja je značajna za ishranu stoke, podbaciće i 80 odsto u odnosu na očekivano.

Za glavu su se uhvatili i proizvođači u Srbiji, koji su upozorili da je zbog suše stanje kukuruza veoma loše i da će se ponoviti 2017. godina kada je prosječan prinos bio oko tri tone po hektaru.

Potrošači u Srpskoj već sada meso plaćaju po dosta većim cijenama u odnosu na godinu ranije, što pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Junetina sa kostima je u junu po kilogramu koštala 12,17 KM, a u istom mjesecu prošle godine 8,54 KM. Teletina bez kosti je, u istom periodu, sa 19,37 otišla na 23,75 KM, a svinjetina bez kosti sa 8,95 na 10,25 KM/kg. Svježa piletina je koštala 4,68 i poskupjela je na 6,24 KM/kg.

Izvor: Nezavisne / Dragan Sladojević