Stanovi skupi, ali kupci ne odustaju

29.08.2022. - Aktuelno

Izgradnja stanova u Bijeljini, uprkos brojnim poremećajima izazvanim ukrajinskom krizom i poskupljenjem repromaterijala, ne gubi na intenzitetu. Gradi se punom parom, istina, uz nešto više opreza kada je u pitanju model plaćanja i dogovoranja uslova plaćanja sa kupcima.

Sudeći po trenutnom stanju, najskuplje stanove trenutno gradi preduzeće “Mihajlović invest”.

 Stanislav Mihajlović, u ime ovog preduzeća kaže da je cijena stambenog kvadrata kod ovog investitora  od 2.700 do 2.800 KM, zavisno od veličine i spratnosti stana.

“Trenutno gradimo pedeset i pet stanova u Bijeljini, u pripremi su još dvije lokacije za izgradnju novih stanova. Kupaca ima. Najviše su za nove stanove zainteresovani naši građani koji privremeno rade i žive u inostranstvu. Mladi bračni parovi sada su u težoj situaciji, nego što je to bio slučaj ranijih godina, jer većina njih sa svojim platama ne može pokriti ratu eventualnog stambenog kredita”, kaže Mihajlović.

Nestašica kvalitetnih radnika u građevinarstvu

U građevinskom preduzeću “Trifunčević” kažu da je maksimalna cijena, po kojoj trenutno ugovaraju prodaju stanova, 2.400 KM.

Žarka Trifunčević, direktor u ovom preduzeću, kaže da cijena stambenih kvadrata zavisi od dinamike plaćanja na rate, odnosno od vremenskom perioda za koji se ugovara prodaja stana.

“Trudimo se da maksimalno ispoštujemo naše mušterije. Trenutno u izgradnji imamo oko pedeset stanova, a što se tiče lokacija, svakog mjeseca vlasnici placeva i parcela nude nam po dvije nove lokacije. Naravno, mi to ne možemo prihvatiti, jer nemamo dovoljno kvalitetnih radnika s kojima bismo mogli povećati obim izgradnje stanova. Na tržištu već odavno nema dovoljno kvalitetnih radnika građevinske struke, jer su mnogi od njih otišli u inostranstvo.

Usporen rast cijena građevinskog materijala

 Što se tiče građevinskog materijala, u međuvremenu je došlo do usporavanja rasta cijena, tako da je cijena građevinskog željeza malo i snižena u odnosu na raniji period. Kada je riječ o stambenim kreditima za mlade, posljednji takav ugovor zaključili smo u februaru. U međuvremenu su i banke promijenile svoje uslove za odobravanje stambenih kredita, te je došlo do usporavanja. Mnogo je mladih bračnih parova koji sa svojim platama ne mogu pokriti rate stambenog kredita”, kaže Žarka Trifunčević.

Što se tiče cijena stanova, slična situacija je i u preduzeću “Tehnika inženjering”. Maksimalna cijena stambenog kvadrata je 2.400 KM, ali se  o uslovima plaćanja dogovara i pregovara sa investitorom. I ovo građevinsko preduzeće trenutno gradi pedesetak stanova, pažljivo prateći stanje na tržištu i pripremajući se za nove investicije i nove projekte.

Bijeljina.com