Šta podrazumijevaju pooštrene mjere bezbjednosti u BiH?

26.03.2024. - Aktuelno

“Policijske agencije u BiH ozbiljno su shvatile posao koji podrazumijevaju pooštrene mjere bezbjednosti, što, između ostalog, podrazumijeva aktivniji rad agencija kao što su Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) te Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA)”, rekao je izvor “Nezavisnih novina” iz policijskih krugova.

Podsjetimo, pojačane mjere bezbjednosti stupile su na snagu nakon stravičnog terorističkog napada u Moskvi.

“Rade i OBA i SIPA. Rade se dodatne kontrole nad paradžematima, nad svima onima koji su u svom dosadašnjem ponašanju pokazivali da bi mogli biti dio nekog terorističkog akta, da bi mogli izazvati bilo kakav incident. Sva ta lica su pod dodatnim nadzorom”, rekao je sagovornik “Nezavisnih novina”.

S druge strane, Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH, napominje da smatra da je bezbjednosna situacija u BiH dobra i da u ovom trenutku nema nikakvih indicija koje bi mogle da ukažu na mogućnost bilo kakvog terorističkog napada.

“Ali, ono što jeste činjenica, to je da niko na svijetu, pa ni mi ovdje, ne može isključiti da se može desiti negdje nekakav teroristički napad. Ono što je jako bitno jeste da su naše bezbjednosne agencije, bezbjednosne službe, MUP-ovi i FBiH i Republike Srpske, preduzeli dodatne mjere i radnje kako bi osigurali bezbjednost svih građana”, rekao je Nešić.

To je, dodao je, već uočljivo i na terenu, gdje se može primijetiti veći broj pripadnika policije na mjestima gdje postoje okupljanja velikog broja građana i mjestima koja bi mogla biti eventualno cilj terorističkih napada.

“Ali, u ovom trenutku nemamo indicije da bi se mogao desiti bilo kakav teroristički napad unutar BiH. Takođe, i agencije sa zajedničkog nivoa su pojačale mjere i vrše pojačan nadzor nad svima onima koji bi na bilo koji način mogli ugroziti bezbjednost građana i imovine unutar BiH”, rekao je ministar bezbjednosti BiH u izjavi za “Nezavisne”.

Podsjetimo, prije nekoliko dana je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio da je stanje bezbjednosti na području Republike Srpske stabilno, te da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske podiglo stepen bezbjednosti na obezbjeđenju i održavanju javnih skupova i drugih događaja u Srpskoj, u svjetlu terorističkog napada u Moskvi.

Karan je naveo da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u kontinuitetu rade na prevenciji u smislu prikupljanja i razmjene operativnih informacija sa policijskim agencijama u BiH, regionu i šire kako bi se spriječili ovakvi nemili događaji.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzeće sve potrebne mjere i radnje kako ne bi došlo do ugrožavanja bezbjednosti”, poručio je Karan.

Izvor: Nezavisne