Srbi sa sjevera Kosova i Metohije proveli noć na barikadama

01.08.2022. - Aktuelno
Srbi sa sjevera Kosova i Metohije proveli su noć na barikadama, koje su sinoć postavili u znak protesta zbog odluka Prištine o ličnim dokumentima i preregestricaiji vozila.

Ekipi Tanjuga, koja ih je rano jutros obišla u mestu Rudare kod Kosovske Mitrovice, rekli su da su odlučni da istraju, i da će ostati na barikadama koliko bude potrebno.

Srbi sa sjevera KiM sinoć su blokirali saobraćaj na magistralnim putevima – u mestu Rudare kod Kosovske Mitrovice, kod Leška prema Jarinju i mestu Zupce kod Zubinog potoka, izražavajući time miran protest zbog poteza Prištine, kojim se, kako kažu, ugrožava opstanak Srba na Kosmetu.

Nakon toga, kosovska policija zatvorila je Jarinje i Brnjak za putnički saobraćaj.

Nakon višečasovnih tenzija, Priština je, na zahtjev SAD, odlučila da odloži primjenu mjere o ličnim dokumentima i preregistraciji vozila, do 1. septembra, ali, kako je saopšteno, tek ukoliko budu uklonjene sve postavljene barikade.

U međuvremenu, od ponoći, svaki putnik sa srpskom ličnom kartom na administrativnom prelazu sa KiM, dobija ulazno-izlazni dokument, u kojem stoje datum i vrijeme ulaska na Kosmet, kao i prelaz koji je korišćen, uz lične podatke putnika.

Svaki putnik sa srpskom ličnom kartom, dužan je, kako je objašnjeno ekipi Tanjuga, da taj dokument preda prilikom izlaska sa teritorije Kosova i Metohije.

U dokumentu stoje datum i vrijeme ulaska na KiM, kao i prelaz koji je korišćen, uz lične podatke putnika.

Na administrativnom prelazu Merdare, kolometarska je kolona vozila, jer su Jarinje i Brnjak zatvoreni, a veliki broj ljudi iz dijaspore je u putu ka KiM, pa je ekipi Tanjuga trebalo dva i po sata da uđe na teritoriju Kosova i Metohije.

Ministar policije privremenih prištinskih institucija Dželal Svečla objavio je nešto poslije ponoći na „Fejsbuku“ da je počela podjela ulazno-izlaznih dokumenata, koji, kako je naveo, važe 90 dana.

“U trenutku uklanjanja svih barikada i prepreka, ova odluka će biti suspendovana do 1. septembra 2022”, napisao je Svečla.

Kfor spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena

Kfor je saopštio sinoć da je bezbjednosna situacija na severu KiM napeta, da je pomno prati i da je spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

“Ukupna bezbjednosna situacija u sjevernim opštinama na Kosovu je napeta, a misija Kfora je pomno prati i spremna je da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom koji proističe iz Rezolucije 1244 SB UN”,  navodi se u saopštenju Kfora dostavljenom Tanjugu.

Komandant Kfora je, kako se dodaje, u kontaktu sa svim relevantnim sagovornicima, uključujući predstavnike kosovskih bezbjednosnih organizacija i načelnikom generalštaba Vojske Srbije.

NATO takođe nastavlja da daje punu podršku procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine kroz dijalog pod pokroviteljstvom EU i poziva sve strane da nastave pregovore jer je to, kako se ističe, od presudne važnosti za očuvanje regionalnog mira i bezbednosti.

“Bez poštovanja ljudskih prava i demokratskih vrednosti, vladavine prava, unutrašnjih reformi i dobrosusjedskih odnosa, neće biti prave perspektive za bolju budućnost na Balkanu. Konstruktivan dijalog je ključan za regionalnu stabilnost”, navodi se u saopstenju Kfora.

Dodaje se da će Kfor e preduzeti sve neophodne mjere da bi se očuvalo bezbjedno i sigurno okruženje na Kosovu u svakom trenutku, u skladu sa svojim mandatom koji je dobio od Ujedinjenih nacija.

Šefica Unmika Karolin Zijade izrazila je sinoć zabrinutost zbog situacije i pozvala sve na smirivanje i izbegavanje dalje eskalacije.

“Pozivam sve da reše ta pitanja u dobroj vjeri kroz dijalog uz posredovanje EU, radi jačanja stabilnosti i bezbednosti za sve”, poručila je Zijade.

Borel i Lajčak pozdravili odluku Prištine

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Jozep Borel pozdravio je odluku Prištine o pomeranju mjera na 1. septembar.

“Očekujte da će sve blokade na putu odmah biti uklonjene. Otvorena pitanja treba rejšavati kroz dijalog uz posredovanje EU i fokusirati se na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, što je od suštinskog značaja za njihou integraciju u EU”, napisao je Borel na Tviteru.

I specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak pozdravio je noćas odluku Prištine o odlaganju primene najavljenih mjera “reciprociteta”.

“Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati prijedlog Žozepa Borela, za odlaganje za mjesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone. Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Zahvalan sam i Ambasadi SAD u Prištini za snažnu podršku”, napisao je Lajčak na Tviteru.

Izvor:Tanjug/Foto:Twitter