Smanjenje PDV-a na hranu na usaglašavanju

15.06.2022. - Aktuelno

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost u drugom čitanju.

Zakon je usvojen jednoglasno od strane svih 14 delegata, ali u različitom tekstu u odnosu na Predstavnički dom, s obzirom na to da su usvojeni i amandmani Dušanke Majkić (SNSD), koja je predložila nultu stopu PDV-a na osnovne životne namirnice, umjesto stope od pet posto, kako je to predložio SDS i kako je usvojeno u Predstavničkom domu.

S obzirom na to da su usvojene u različitom tekstu u odnosu na Predstavnički dom, izmjene će morati ići na usaglašavanje, a predstavnici Doma naroda u komisiji koja će se baviti usaglašavanjem biće Amir Fazlić (SDA), Dušanka Majkić (SNSD) i Lidija Bradara (HDZ).

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je izmjene Zakona o PDV-u kojim se stopom od pet posto oporezuju lijekovi, brašno hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovana dječija hrana.

Takođe, istim izmjenama predviđeno je da se po višoj stopi od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakin i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje itd..

Nakon što su usvojene izmjene u Predstavničkom domu, taj zakon je došao i pred Dom naroda, međutim u međuvremenu je održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koja je zaključila da se na osnovne životne namirnice ukine PDV odnosno da bude nula ossto, na osnovu čega je Majkićeva podnijela amandman.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske