“Slobomir” na sudu

08.06.2022.

Supruga  Slobodana Pavlovića, Mira Pavlović, pokrenula je parnični postupak kako bi njeno već priznato potraživanje u iznosu od 2.193.830 KM od Kompanije “Slobomir” A.D. u stečaju bilo svrstano u opšti isplatni red, a ne u niži isplatni red.

Punomoćnik  Mire Pavlović, advokat Zlatan Alimujkić, iz Advokatske kancelarije “Muhić i drugi” potvrdio je da je njegova klijentkinja  izmirila neke finansijske obaveze Kompanije “Slobomir”, te da je njeno potraživanje priznato, ali je svrstano u niži isplatni red.

Hoće u opšti isplatni red

“Ona želi da njeno potraživanje bude svrstano u opšti isplatni red, jer će nakon prodaje Kompanije “Slobomir” biti u mogućnosti da lakše naplati svoje potraživanje. Ovo je više pravno pitanje o kome će odlučivati sud. Mi tvrdimo da naša klijentkinja nije dala zajam ovom akcionarskom društvu, već je otplatila kredit i neke druge ugovore”, kaže advokat Alimujkić.

Stojanović osporava tužbeni zahtjev

Advokat Bojan Stojanović, iz Advokatske kancelarije” Stojanović”, koja je u cjelosti osporila tužbeni zahtjev Mire Pavlović  kaže da je Zakonom o privrednim društvima definisano da akcionari ne smiju finansijski pomagati akcionarsko društvo u kojem imaju svoje akcije.

“U slučaju kada akcionarsko društvo negativno posluje, odnosno kada ima nedostatak operativnog kapitala, a riječ je o negativnom poslovanju u 2018. i 2019. godini, tada treba ići na povećanje kapitala dokapitalizacijom. Ukoliko se na ovakav način ulaže u akcionarsko društvo, tako što ćete, praktično, pozajmljivati mu novac ili plaćati dugove akcionarskog društva, vi ćete ostale povjerioce stavljati u nepovoljan položaj. Drugi naš argument za osporavanje ovog tužbenog zahtjeva je sljedeći, u Zakonu o stečaju definisano je da se zajmovi koje daju povezana lica i osnivači moraju svrstati u niži isplatni red”, kaže advokat Stojanović.

Glavna rasprava 20.septembra

Glavna rasprava u ovom sudskom sporu zakazana je za 20. septembar.

Podsjećamo, u aprilu 2021. godine Okružni privredni sud donio je odluku o otvaranju stečaja nad Kompanijom “Slobomir” iz Bijeljine koja je u tom trenutku firmi “Pavgord” iz Foče dugovala četiri miliona KM. U prethodnom stečajnom postupku utvrđeno je da dugovanja Kompanije “Slobomir” prema povjeriocima iznose više od deset miliona KM.

Imovina 18.7 miliona

Nedavno je oglašena i prodaja imovine stečajnog dužnika za iznos od 18,7 miliona KM na koliko je procijenjeno zemljište, poslovni i pomoćni objekti, te udjeli u privrednim društvima. Kompanija “Slobomir” je vlasnik nekretnina RTV “Slobomir”, kompleksa u izgradnji “Aqua city”, kao i drugih povezanih pravnih lica, a ima akcije i u Našoj banci. Imovina stečajnog dužnika, kao cjelina, zainteresovanim kupcima, koji se jave do osmog jula, biće prodata javnim nadmetanjem.

Bijeljina.com/Foto:Bijeljina.com