Skupština grada Bijeljina usvojila budžet za 2023. godinu

30.12.2022. - Aktuelno

Grad Bijeljina danas je dobio budžet za 2023. godinu u iznosu od 68.588.164 KM, odlučili su odbornici većinom glasova na posljednjem ovogodišnjem zasijedanju lokalnog parlamenta. 

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada, istakao je nakon izglasavanja budžeta da je ovaj najvažniji dokument usvojen sa manjim korekcijama i amandmanima koji sadrže nešto manje od četiri odsto ukupnog budžeta.

“ Kroz te amandmane obezbijedili smo dodatna sredstva za podsticaj poljoprivredne proizvodnje, za samozapošljavanje mladih, za izgradnju dječjih igrališta,za  sport u cjelini, za rekonstrukciju brojnih objekata, izgradnju biciklističkih staza, uređenje plaže u Amajlijama i niz drugih projekata na kojima su građani insistirali u proteklom periodu”, izjavio je Aleksandar Đurđević, naglasivši da su veća sredstva obezbijeđena i za obrazovne i predškolske ustanove, za udruženja građana, kao i za zdravstvenu zaštitu građana.

“ Od predstavnika bijeljinske Bolnice dobili smo zahtjev za pomoć sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti u 2023. godini u iznosu od 300.000 KM. Činjenica je da je Skupština grada u protekle dvije godine planirala značajna sredstva u budžetu za sekundarnu zdravstvenu zaštitu, ali Gradska uprava tu obavezu nije izvršila. Usvojili smo zaključak da našoj Bolnici treba pomoći i tražićemo garancije Gradske uprave  prilikom ispunjenja dogovorenih obaveza. Amandmanom smo unijeli i jednu promjenu, kako bismo spriječili netransparentno realociranje budžetskih sredstava, jer želimo da svaka realokacija bude javna i transparentna”, izjavio je Đurđević.

U nastavku sjednice nije usvojena odluku o otpisu nenaplativih potraživanja, u iznosu od oko 6,1 milion KM, kao ni  Regulacioni plan “Filip Višnjić”, zbog peticije građana koji su nezadovoljni predloženim urbanističkim rješenjima. Regulacioni plan “Galac” dobio je odborničku podršku. Pažnju odbornika izazvalo je povećanje od 150.000 KM koje je planirano za rad Gradske izbrone komisije u 2023. godini, što će biti iskorišteno u slučaju eventualnog opoziva i raspisivanja referenduma za neizglasavanje povjerenja aktuelnom gradonačelniku Ljubiši Petroviću.

Bijeljina.com