Sjećanje na hrabre borce Semberije

06.06.2023. - Aktuelno

Blizu 140 pripadnika Druge semberske brigade dalo je život za Republiku Srpsku, a više od 500 je ranjeno u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Demobilisani borci ove brigade obilježili su 31 godinu od osnivanja, odavši počast poginulim saborcima i položivši vijence i cvijeće na centralnom spomen-obilježju poginulim borcima Semberije.

Nekadašnji pripadnici Druge semberske brigade Vojske Republike Srpske s ponosom se sjećaju svog ratnog puta.

General u penziji Pero Mlađenović rekao je da je prvi formirani bataljon brigade brojao 340 boraca, a poslije toga je uslijedilo formiranje ostalih jedica.

“Brigada je u vrlo krtkom roku dostigla svoju formaciju što se tiče brojnosti. Brigada je ispunjavala sve u svojoj zoni odgovornosti, ali i na mnogim drugim ratištima”,  rekao je Mlađenović.

Demobilisani borci iz Semberije poručili su da je i danas njihova obaveza da sačuvaju Republiku Srpsku kao trajnu, međunarodno priznatu tvorevinu.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da su 1992. godine pripadnici Druge semberske brigade dobili svoju zonu odgovornosti, koja je pune četiri godine čuvana i nije izgubljen nijedan metar.

“Ovo je omogućilo i da grad Brčko ostane sačuvan, grad koji je žila-kucavica između istočnog i zapadnog dijela Srpske. Zasluge Semberske brigade broje se i u broju poginulih pripadnika brigade, broju ranjenih, kao i u činjenici da smo svi zajedno sa pripanicima drugih jedinica uspjeli da postignemo istorijski uspjeh, da stvorimo Republiku Srpsku – međunarodno priznatu 1995. godine”, rekao je Ostojić.

Predsjednik Boračke organizacije Bijeljina i bivši borac Druge semberske brigade Miodrag Stevanović rekao je da su poslije odluke da se formira ova brigada, borci te jedinice branili Srpsku na svim vojnim ratištima – od Goražda do Krajine, kao i u okolini Benkovca branili srpski narod.

Na spomen-obilježju na groblju u Pučilama održan je pomen proslavljenom komandantu ove brigade Blagoju Gavriloviću. Uz podsjećanje na ratni put Druge semberske brigade, brojne delegacije položile su vijence i cvijeće na centralnom spomen-obilježju poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu na gradskom trgu u Bijeljini.

Izvor/Foto:Srna