SIPA uhapsila šestoro inspektora UIO u Banjaluci, među njima ranije osuđivana Jelenu Majstorović

21.12.2022. - Aktuelno

Slobode je lišeno šest lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ i „Primanje dara i drugih oblika koristi“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu ( SIPA) danas su u sklopu operativne akcije “Brend IV“, na području Banjaluke, Gradiške i Prnjavora realizovali pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari, na šest lokacije, a slobode je lišeno šest lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila više krivičnih djela.

“Lica lišena slobode su sprovedena u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Tužilašvu Bosne i Hercegovine. Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta određena količina dokumentacije, 13 satova kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku”, sapšteno je iz SIPA-e.

Navedena operativna akcija je realizovana po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine a u saradnji sa policijskom službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“Nezavisne” pišu da je među uhapšenima Jelena Majstorović, šef Grupe za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja Regionalne kancelarije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Banjaluci.

Ona je  prije 16 godina osuđena radi krivičnog djela koje je počinila radeći u NLB Banci, a Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je prošle godine dokumentovano pisao o iznudama od strane Majstorovićeve i pojedinih inspektora UIO.

Prema dokumentima, inspektori za suzbijanje krijumčarenja u Regionalnom centru Banjaluka – Jelena Majstorović, Radenko Popović, Stevo Savić i Vladimir Puzić – najmanje pet puta su nezakonito i bez naredbe suda pretresali vlasnike radnji i to mahom ”sitne” trgovce.

Izvor:Nezavisne/Foto: Cin