Sindikat upoznao javnost o situaciji u bolnicama u Srpskoj

12.12.2022. - Aktuelno

Mirko Šerbedžija, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske, upoznao je jutros javnost da zaposlenima u bolnicama širom Srpske kasni plata.

Naime, u pojedinim bolnicama tokom proteklog mjeseca došlo je do kašnjenja isplate zarađenih plata.

” Jedna od zdravstvenih ustanova u kojima plata nije isplaćena na vrijeme jeste i Bolnica „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor. Menadžment ove zdravstvene ustanove kao obrazloženje za ovu situaciju je naveo da Fond zdravstvenog osiguranja RS nema dovoljno novca, a da sama bolnica nema dovoljno usluga, iz čije naplate bi se mogle isplatiti plate zaposlenim. Inače u ovoj zdravstvenoj ustanovi platu primaju do 5. u mjesecu, a prošlog mjeseca isplata je bila 8. novembra 2022”,  rekao je Šerbedžija.

Dodao je da je slična situacija i u Bolnici Gradiška, u kojoj se plata inače isplaćuje od 1. do 3. u mjesecu, a da za prošli mjesec do danas još uvijek nije uplaćena.

“Ništa bolja situacija nije ni u bolnici „Sveti apostol Luka“ u Doboju, koji u regularnim uslovima platu prime do 5. u mjesecu, a još uvijek nisu primili za protekli mjesec. Da situacija bude još gora, prema nekim informacijama koje posjedujemo, u ovoj bolnici su se odrekli nekih usluga koje je trebalo da naplate, a sada su svoje radnike doveli u ovako tešku situaciju, odnosno da ne mogu da isplate platu. Kada je u pitanju kašnjenje plata imamo informaciju da je slična situacija i u Bolnici Zvornik, ali s obzirom da u ovoj zdravstvenoj ustanovi nismo sindikalno organizovani, ne želimo da istupamo sa više detalja”, objašnjava Šerbedžija.

Ono što je možda i najviše poražavajuće u ovoj situaciji jeste, kako kaže Šerbedžija u saopštenju za javnost, odnos menadžmenta pojedinih bolnica koji očito svoju nesposobnost skriva napadom na zdravstvene radnike i sve ostale radnike, pravdajući se da nije ostvaren dovoljan broj usluga, te da zbog toga dolazi do kašnjenja isplate plata.

“Smatramo da su ovakva obrazloženja poražavajuća za radnike, za struku. Takođe, smatramo da u cijeloj ovoj situaciji još veći problem stvara Fond zdravstvenog osiguranja RS koji ucjenjuje zdravstvene ustanove na potpisivanje loših ugovora i vođenje loše politike, što se automatski odražava na redovnost isplate zarađenih plata. Sve ovo zdravstvene radnike, i sve radnike zaposlene u zdravstvenim ustanovama dovodi u jedan izuzetno težak položaj, jer računi koji pristižu i rate kredita koje stižu na naplatu ne mogu da čekaju. Na ovaj način ugrožena je egzistencija svim zaposlenim u ovim ustanovama i to je nešto što je nedopustivo”,  upozorava Šerbedžija.

Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske apeluje na Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, da kao krovna odgovorna institucija, zauzme aktivnu ulogu i iskoordiniše rad Fonda i bolnica, “jer će u suprotnom oni biti odgovorni za posljedice koje ova situacija može da izazove.”

“Napominjemo da smo pripremili tužbe za one ustanove koje nisu isplatile platu i spremni smo da i na taj način tražimo svoja prava. Poznajući kako sistem funkcioniše, plašimo se da to samo može da dovede do blokada računa bolnica, koji će se negativno odraziti na sve, i izazvati revolt naših pacijenata, zbog kojih zdravstvene ustanove i postoje. Mi nikako ne želimo da budemo faktor koji će da radi na štetu pacijenata, ali moramo da branimo naše interese, jer je u pitanju naša egzistencija. Ukoliko se u što skorijem roku ne nađe rješenje za ovu situaciju, upozoravamo da će se naš Sindikat boriti svim zakonom raspoloživim sredstvima. Na kraju, bez namjere da patetišemo, želimo da pitamo kako su to do juče „naši heroji u bijelim mantilima“, kojima su svi aplaudirali, predlagali da se stimulišu/nagrađuju postali tako brzo zaboravljeni i sada treba da mole i da se bore za isplatu pošteno zarađenih plata “, zaključuje Šerbedžija.

Izvor/Foto:Srpskainfo