Sigurne fotelje za Tegeltiju i Košarca

28.12.2022. - Aktuelno
Zoran Tegeltija i Staša Košarac ostaju i u budućem sazivu Savjeta ministara jer su definitivno kandidati za dvije od ukupno četiri ministarske fotelje koje u ovom mandatu pripadaju strankama iz Republike Srpske, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Tegeltija (SNSD) još obavlja dužnost predsjedavajućeg Savjeta ministara, a na toj poziciji bi, kako sada stvari stoje, trebalo da ga naslijedi Borjana Krišto iz HDZ-a BiH čiju je kandidaturu potvrdilo Predsjedništvo BiH, a slijedi i rasprava u Parlamentu.S druge strane, Tegeltija je kandidat za ministra finansija i trezora BiH, dok njegov stranački kolega ostaje na poziciji ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa na nivou BiH.

Osim ta dva resora, kadrovi stranaka iz Republike Srpske koji čine vlast na zajedničkom nivou, sa HDZ-om i “osmorkom”, biće na čelu ministarstava bezbjednosti te za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara. Iako se spekuliše da se Nenad Nešić, lider DNS-a, najviše pominje kao kandidat za ministra bezbjednosti, sagovornik “Glasa”, upućen u pregovore, ističe da još nije dogovoreno ko će u dvije preostale ministarske fotelje, kao ni ko će biti tri zamjenika ministara.

“Definitivni kandidati su trenutno samo Tegeltija i Košarac”,  istakao je sagovornik “Glasa”.

O formiranju Savjeta ministara danas će biti riječi i u Parlamentu BiH, gdje će zakazana prva hitna sjednica Predstavničkog doma. Na dnevnom redu je jedna tačka – potvrđivanje imenovanja Krišto za predsjedavajuću novog saziva Savjeta ministara.

Krišto, sa kojom juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt, imenovana je za predsjedavajuću glasovima dva od ukupno tri člana Predsjedništva BiH. Za nju su na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH glasali predsjedavajuća i srpski član Željka Cvijanović (SNSD) i bošnjački član Denis Bećirović (SDP), dok je hrvatski član Željko Komšić (DF) glasao protiv.

Kada je riječ o ostalim resorima na tom nivou vlasti, HDZ-u BiH bi, osim pozicije predsjedavajućeg Savjeta, trebalo da pripadnu ministarstva pravde te civilnih poslova. Prema nezvaničnim informacijama, nova ministarka pravde mogla bi biti Tonka Krešić-Gagro, koja je bliska saradnica lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, dok nije poznato ko bi mogao u fotelju ministra civilnih poslova, gdje je i u ovom sazivu bila Ankica Gudeljević iz HDZ-a.

Kadrovi iz “osmorke” trebalo bi da budu u foteljama ministara inostranih poslova, odbrane te komunikacija i transporta. Kao novi šef diplomatije BiH najviše se pominje Elmedin Konaković, Edin Forto kao potencijalni ministar komunikacija i transporta te SDP-ov Zukan Helez za rukovodeću poziciju u resoru odbrane. U SDP-u je potvrđeno za “Glas” da je sjednica stranačkog Predsjedništva planirana za sutra.

Nešić ćuti

Nenad Nešić je juče kratko poručio da će sve biti jasno u narednim danima ne želeći da detaljnije govori o spekulacijama da je on novi ministar iz reda srpskog naroda.

Izvor/Foto:Glassrpske