Sex u udžbeniku za drugi razred osnovne škole?!

09.04.2022. - Aktuelno

U posljednjih nekoliko godina mogle su se čuti brojne zamjerke roditelja na greške koje su pronalazili u udžbenicima za osnovnu školu, od preopširnog sadržaja, neprilagođenog uzrastu djeteta koje ga uči, preko netačnih podataka, do nepismenosti.

Međutim, majka sedmogodišnjaka iz Bijeljine ostala je u čudu kada je vidjela neprimjerenu sliku u udžbeniku “Priroda i društvo” njenog sina koji pohađa drugi razred.

“Tražio mi je da mu nešto pomognem oko zadaće iz tog predmeta, te sam ostala u čudu kad sam vidjela sliku, koja prikazuje porodicu mačaka, ali na prilično neprikladan i neprimjeren način za školski udžbenik, usred polnog akta”- priča ova majka.

“Oni su još mali, kaže ona, i prezentovati im ovakvu sliku, koja iziskuje odgovore, a teško im je u tim godinama objasniti, zaista nije u redu, a vjerujem ni po kurikulumu. Ne znam da li je slučajno ili ne, ali mislim da autori koji prave ove udžbenike treba puno više pažnje da obrate kakav sadržaj stavljaju u njih. Bude tu katastrofalnih grešaka, a to je neprihvatljivo, naročito kada je riječ o nižim razredima osnovnih škola”, kaže ova majka.